Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025

Aktuální číslo:

2025/10

Téma měsíce:

(Ne)pozornost

Obálka čísla

Potraviny pod mikroskopem

 |  31. 3. 2025
 |  Vesmír 104, 251, 2025/4

Viry, bakterie, kvasinky a plísně jsou přítomny ve všech typech potravin. Patogenní bakterie nebo plísně v syrovém mase, mléce nebo ovoci představují přímé zdravotní riziko, ale nežádoucí jsou i mikroorganismy, které svým metabolismem přispívají k zhoršení vzhledu, vůně a chuti potravin, nebo způsobují jejich kažení. Řada mikroorganismů je však pro potraviny a pro konzumenta naopak žádoucí. Využívají se v tradičních potravinářských procesech, jako je fermentace, která složitější složky potravin (sacharidy, bílkoviny) rozkládá na látky pro lidské trávení snadněji využitelné, přičemž vznikají i další prospěšné látky (vitaminy, enzymy).

Ve výzkumné skupině Zoonózy a antibiotická rezistence se zabýváme studiem mikrobioty potravin živočišného původu v celé její komplexnosti. Primární náplní skupiny je detekce patogenních mikroorganismů se zoonotickým potenciálem, tedy původců onemocnění, které jsou přenositelné na člověka ze zvířat, kupříkladu prostřednictvím kontaminovaných potravin. Pomocí molekulárních metod můžeme u epidemického infekčního onemocnění odhalit zdroj nákazy.

Zabýváme se i technologicky nežádoucími mikroorganismy. Při studiu zdánlivě nevýznamné bakterie jsme odhalili, že při nedostatečných světelných podmínkách přispívá k tvorbě atypického zbarvení na povrchu zrajících sýrů. Věnujeme se také testování alternativních přípravků, které by mohly nahradit chemické konzervanty. Jedním z nich je přípravek založený na lytických vlastnostech bakteriofága, který cíleně zneškodňuje patogenní bakterii Listeria monocytogenes. Jsme otevřeni spolupráci s potravinářskými podniky při řešení technologických výzev a inovací.

Oddělení mikrobiologie a antimikrobiální rezistence

Oddělení je zaměřeno zejména na diagnostiku, epidemiologii a prevenci bakteriálních infekcí zvířat, včetně studia střevní mikroflóry a jejího vlivu na odolnost zvířat a produkční parametry. Výzkum je věnován také mikrobiologii potravin. Součástí oddělení je Sbírka zoopatogenních mikroorganismů.

Vedoucí oddělení: Mgr. Magdalena Crhánová, Ph.D., tel.: +420 533 331 617, e-mail: magdalena.crhanova@vri.cz

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Veterinární medicína, Mikrobiologie

O autorovi

Helena Juřicová

 

Doporučujeme

Zadání testu z titulní strany

Zadání testu z titulní strany

Petr Telenský  |  29. 9. 2025
Na titulní straně říjnového Vesmíru jsme otiskli Bourdonův test setrvalé pozornosti, známý také jako Bourdonův-Wiersmův test. Jde o tradiční...
Vypravěč velkých příběhů

Vypravěč velkých příběhů

Ondřej Vrtiška  |  29. 9. 2025
Je Jan Černý spíše imunolog, nebo buněčný biolog? Sám o sobě raději mluví obecněji jako o přírodovědci, do menších škatulek se nevejde. Stejně...
Když dva vidí totéž, není to vždy totéž

Když dva vidí totéž, není to vždy totéž uzamčeno

Petr Telenský  |  29. 9. 2025
Slavný citát, připisovaný polskému básníkovi Stanislawu Jerzy Lecovi a zhudebněný Ivo Jahelkou, říká, že seno voní jinak koním a jinak...