Vesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná škola

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Budeme jednou říkat „sladké jako rajče“?

 |  3. 2. 2025
 |  Vesmír 104, 126, 2025/2

Domestikace plodin sleduje především potřeby pěstitelů, tj. co nejvyšší výnos za co nejnižší cenu. Zároveň však má často (ne-li vždy) negativní dopad na některé vlastnosti plodiny. Vede například k nižší obranyschopnosti proti patogenům nebo k horším senzorickým vlastnostem plodů. U rajčete se to může projevit například poklesem sladkosti, tedy nižším obsahem cukru. Kdo z nás se nesetkal s tvrzením, že rajče z obchodu chutná jako voda?

Kolegové z Číny se rozhodli s tímto problémem bojovat pomocí dvou stále dostupnějších technologií. Nejprve díky levnějšímu sekvenování genomů mohli porovnat genomy divokých a domestikovaných odrůd rajčat metodou celogenomové asociační studie (GWAS). Identifikovali dva kandidátní geny (SlCDPK26SlCDPK27), které kódují proteinové kinázy zajišťující degradaci enzymu zodpovědného za syntézu sacharózy. Následně pomocí editace genomu technologií CRISPR-Cas9 tyto dva geny zablokovali. Výsledkem bylo zvýšení obsahu cukrů v rajčatech až o 30 %. Nadějně se také jeví skutečnost, že tato úprava nevedla ke snížení velikosti plodu a tím ani k poklesu výnosu. Autoři popsali vedlejší negativní efekt na velikost semen a jejich nutriční obsah, ale prokázali, že tyto změny neměly vliv na klíčení. Zajímavostí studie bylo také zapojení veřejnosti formou senzorického porovnání původní odrůdy rajčat s novými mutanty. Dobrovolníci chuť plodů pocházejících z editovaných rajčat hodnotili pozitivně.

Nyní vidíte 65 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...