Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025Siemens2025

Aktuální číslo:

2025/9

Téma měsíce:

Cyklus

Obálka čísla

Budeme jednou říkat „sladké jako rajče“?

 |  3. 2. 2025
 |  Vesmír 104, 126, 2025/2

Domestikace plodin sleduje především potřeby pěstitelů, tj. co nejvyšší výnos za co nejnižší cenu. Zároveň však má často (ne-li vždy) negativní dopad na některé vlastnosti plodiny. Vede například k nižší obranyschopnosti proti patogenům nebo k horším senzorickým vlastnostem plodů. U rajčete se to může projevit například poklesem sladkosti, tedy nižším obsahem cukru. Kdo z nás se nesetkal s tvrzením, že rajče z obchodu chutná jako voda?

Kolegové z Číny se rozhodli s tímto problémem bojovat pomocí dvou stále dostupnějších technologií. Nejprve díky levnějšímu sekvenování genomů mohli porovnat genomy divokých a domestikovaných odrůd rajčat metodou celogenomové asociační studie (GWAS). Identifikovali dva kandidátní geny (SlCDPK26SlCDPK27), které kódují proteinové kinázy zajišťující degradaci enzymu zodpovědného za syntézu sacharózy. Následně pomocí editace genomu technologií CRISPR-Cas9 tyto dva geny zablokovali. Výsledkem bylo zvýšení obsahu cukrů v rajčatech až o 30 %. Nadějně se také jeví skutečnost, že tato úprava nevedla ke snížení velikosti plodu a tím ani k poklesu výnosu. Autoři popsali vedlejší negativní efekt na velikost semen a jejich nutriční obsah, ale prokázali, že tyto změny neměly vliv na klíčení. Zajímavostí studie bylo také zapojení veřejnosti formou senzorického porovnání původní odrůdy rajčat s novými mutanty. Dobrovolníci chuť plodů pocházejících z editovaných rajčat hodnotili pozitivně.

Nyní vidíte 65 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost

Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost

Pavel Potužák  |  1. 9. 2025
Kolísání produkce, zaměstnanosti a inflace provází tržní ekonomiky minimálně od konce průmyslové revoluce. Proč v některých obdobích hospodářství...
Globální eliminace poliovirů očkováním

Globální eliminace poliovirů očkováním uzamčeno

Vladimír Vondrejs  |  1. 9. 2025
Je to už dávno (1960), co jsme u nás jako první na světě oslavili úplné odstranění poliovirů a rotariáni začali uvažovat o velké investici...
Do nitra Etny

Do nitra Etny

Lukáš Krmíček  |  1. 9. 2025
Etna neohrožuje jen zvědavé turisty či blízká lidská osídlení svými erupcemi. Může být nebezpečná i nestabilitou svých sopečných svahů.