Aktuální číslo:

2025/3

Téma měsíce:

Humor

Obálka čísla

Budeme jednou říkat „sladké jako rajče“?

 |  3. 2. 2025
 |  Vesmír 104, 126, 2025/2

Domestikace plodin sleduje především potřeby pěstitelů, tj. co nejvyšší výnos za co nejnižší cenu. Zároveň však má často (ne-li vždy) negativní dopad na některé vlastnosti plodiny. Vede například k nižší obranyschopnosti proti patogenům nebo k horším senzorickým vlastnostem plodů. U rajčete se to může projevit například poklesem sladkosti, tedy nižším obsahem cukru. Kdo z nás se nesetkal s tvrzením, že rajče z obchodu chutná jako voda?

Kolegové z Číny se rozhodli s tímto problémem bojovat pomocí dvou stále dostupnějších technologií. Nejprve díky levnějšímu sekvenování genomů mohli porovnat genomy divokých a domestikovaných odrůd rajčat metodou celogenomové asociační studie (GWAS). Identifikovali dva kandidátní geny (SlCDPK26SlCDPK27), které kódují proteinové kinázy zajišťující degradaci enzymu zodpovědného za syntézu sacharózy. Následně pomocí editace genomu technologií CRISPR-Cas9 tyto dva geny zablokovali. Výsledkem bylo zvýšení obsahu cukrů v rajčatech až o 30 %. Nadějně se také jeví skutečnost, že tato úprava nevedla ke snížení velikosti plodu a tím ani k poklesu výnosu. Autoři popsali vedlejší negativní efekt na velikost semen a jejich nutriční obsah, ale prokázali, že tyto změny neměly vliv na klíčení. Zajímavostí studie bylo také zapojení veřejnosti formou senzorického porovnání původní odrůdy rajčat s novými mutanty. Dobrovolníci chuť plodů pocházejících z editovaných rajčat hodnotili pozitivně.

Nyní vidíte 65 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller?

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? uzamčeno

Irena Jirků  |  3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?

Mají zvířata smysl pro legraci?

Jaroslav Petr  |  3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu

Selský rozum u kulatého stolu uzamčeno

Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...