Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Jen jedna injekce a hotovo

 |  2. 9. 2024
 |  Vesmír 103, 473, 2024/9

ad Vesmír 103, 21, 2024/1

Co se týká lidského těla, asi by byla výborná hodně časově vzdálená představa dát nemocnému injekci, aby se mu v celém těle přepsala DNA a to včetně pohlavních buněk. Též ovšem u lidí s Downovým syndromem. Jinak samozřejmě bude postačovat, když daný orgán zase po injekci doroste.

Martin Dokoupil, Olomouc

Reakce autora: Představa kompletní úpravy DNA v celém těle je jistě lákavá. Realita ale bohužel (bohudík?) vypadá podobně, jako když přijedete do autoservisu. Dejme tomu, že se vám po cestě z práce stane jmčnemilá věc. Přestalo fungovat turbo a vaše auto nejede tak, jak by mělo. Přijedete tedy líným tempem k odborně vyškolenému člověku, do kterého vkládáte naděje (a nemalé finanční prostředky), že vašeho plechového miláčka opraví.

Odborník v servisu má několik možností. Buď turbo opraví, a vy odjedete s původním, ale fungujícím dílem. Je otázku času, kdy vás opět zklame při předjíždění. Lepší variantou se zdá výměna dílu za nový – u něj lze předpokládat, že vydrží déle. Váš problém je vyřešen do doby, kdy vám prolítne kamínek čelním sklem. Bohužel ale existuje málo autoservisů, kde automobil omladí na datum jeho výroby.

Využití omlazení auta na datum výroby – totiž kompletní editace lidského genomu v dospělém člověku – je bohužel stále utopií.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína, Genetika

O autorovi

Adam Obr

Mgr. Adam Obr, Ph.D., (*1988) vystudoval buněčnou biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Profesně nádorový biolog, který se v současné době zabývá imunoterapií leukémií, ale ve volném čase vrtá do problémů okolo výživy a sportu. Má dvě děti, vzpírá a hraje na bicí.
Obr Adam

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...