Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024
i

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Evoluční bloudění a vzrůst komplexity

 |  8. 7. 2024
 |  Vesmír 103, 460, 2024/7

Zvyšuje se v průběhu evoluce složitost organismů? Při pohledu na tradiční evoluční stromy života je zřejmé, že v nejstarších dobách žily na Zemi organismy mnohem jednodušší než ty, které vznikly později. Je opravdu vzrůst komplexity inherentní vlastností evoluce? Jak vůbec definovat komplexitu?

Pohleďme nejdříve na definici komplexity. Není vůbec jednoduchá, třebaže nejčastěji komplexitu definujeme pomocí počtu genů v genomu, počtu buněčných typů anebo pomocí morfologie. Fyzik Charles H. Bennett ji dokonce definuje jako „to, co vzrůstá, pokud se samoorganizující systémy samy organizují“. Avšak samoorganizací vzniká organizovanost, ne automaticky komplexita. Vztah těchto dvou pojmů je komplikovaný, organizovanost není synonymem komplexity. Každopádně je těžké u vzrůstu komplexity argumentovat pro nebo proti, když nevíme, jak přesně komplexitu měřit.

Lákavé je snažit se o funkční a strukturní definici komplexity organismu pomocí komplexity jeho genomu. Tím otázku možná zpřehledníme, nicméně vztah komplexity genomu ke komplexitě na funkční a strukturní úrovni celého organismu není přímočarý. Výhodou genomů je skutečnost, že jejich komplexitu lze díky digitálnímu charakteru zápisu genetické informace měřit lépe než u celých organismů. Ale třebaže můžeme pozorovat jistou globální závislost vzrůstu komplexity na velikosti genomu, tato korelace neplatí zdaleka vždy. Ve hře je tzv. paradox hodnoty C (velikost genomu nekoreluje s komplexitou). V genomech existují mnohá hluchá místa a cesta od genu k funkci je složitá a křivolaká, navíc je odlišná u každého znaku organismu.

Nahoru a dolů

Je všeobecně přijímáno, že v průběhu evoluce docházelo k určitým kvalitativním skokům. Nejznámější je asi kniha Johna Maynarda Smithe a Eörse Szathmaryho The major transitions in evolution (1995), která popisuje některé evoluční přechody, jako například od prokaryot k eukaryotům, jednobuněčných k mnohobuněčným, vznik sexuality a podobně. O tom, že maximální komplexita se na úrovni vyšších taxonů v průběhu evoluce skutečně zvyšuje, není v odborné komunitě sporu.

Biologům je také dobře známo, že u řady organismů docházelo v evoluci k jejich zjednodušování, tedy k poklesu komplexity. Zejména v případě parazitů, kteří se vzdali mnoha funkcí, jež už nemuseli zajišťovat a udržovat sami, ale získávali je od svého hostitele. Toto zjednodušení parazitům následně umožnilo rychlejší reprodukci, produkci více potomstva, což je oproti konkurentům samozřejmě zvýhodňovalo. Podobné zjednodušování pod selekčním tlakem pozoroval již v roce 1965 molekulární biolog Sol Spiegelman, když ve zkumavce zkoumal evoluci bakteriofága Qβ, z jehož genomu, tvořeného RNA o délce 4500 nukleotidů, zbylo po 74 generacích jen krátké vazebné místo pro RNA replikázu (tzv. Spiegelmanovo monstrum).

Nyní vidíte 40 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie
RUBRIKA: Eseje

O autorovi

Eduard Kejnovský

Doc. RNDr. Eduard Kejnovský, CSc., (*1966) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity. V Biofyzikálním ústavu AV ČR v Brně se zabývá studiem evoluce pohlavních chromozomů a dynamikou genomů. Na PřF Masarykovy univerzity přednáší evoluční genomiku. Je autorem několika knih nejen o genetice. Je členem Učené společnosti ČR.
Kejnovský Eduard

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...