i

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Jak vylepšit bezmasý hamburger

 |  8. 1. 2024
 |  Vesmír 103, 6, 2024/1

Snížit spotřeb u masa je žádoucí jak s ohledem na planetu, tak na lidské zdraví. Jedna z cest je nahradit živočišnou bílkovinu v pokrmu rostlinnou variantou. Jenže je tu jeden nevyřešený problém: rostlinné náhražky se masu nemohou vyrovnat – chutí, šťavnatostí, texturou. Autoři studie se zaměřili na to, jak dodat rostlinným analogům masa dostatečnou šťavnatost. Tu podle nich jídlu propůjčují nasycené tuky. Jejich nadměrná konzumace však, jak známo, zdraví rovněž neprospívá (a platí to i pro nasycené rostlinné tuky, tedy palmový a kokosový). Rostlinné nenasycené oleje jsou pro zdraví přínosné, musí se ale používat potravinářská aditiva, aby z bezmasé placky neunikaly. Ta stávající ale dnešním nárokům na zdravé jídlo rovněž nevyhovují.

Autoři studie zkusili lepší šťavnatost bezmasých hamburgerů zajistit použitím enzymového proteinu glutaminázy. Pod rastrovacím elektronovým mikroskopem měl povrch takto ošetřených texturovaných rostlinných bílkovin zaoblenější tvar a po grilování vykazovaly ošetřené placky výrazně vyšší schopnost udržet tekutinu (což je ukazatel šťavnatosti). Využití glutaminázy může podle autorů zlepšit nejen fyzikální, ale i chuťové a nutriční vlastnosti bezmasých placek a zároveň splnit požadavky „čistého štítku“.

Sakai K. et al.: PLoS One. 2023, DOI: 10.1371/journal.pone.0294637

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Chemie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...