mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024
i

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Překvapivé změny vegetace za posledních 18 000 let

 |  6. 9. 2021
 |  Vesmír 100, 549, 2021/9

O změnách biodiverzity se často diskutuje v souvislosti s obdobím od průmyslové revoluce. Ale zrychlování přeměny přírodního prostředí začalo již před několika tisíciletími.

Rychlost vegetační změny závisí na obměně druhů za určitou dobu. Jedna z metod, jak monitorovat změny biodiverzity v průběhu tisíců let, je analýza pylových zrn získaných pomocí sond ze sedimentů z jezer nebo rašelinišť.

A právě touto metodou jsme zkoumali rychlost změn vegetace za posledních 18 000 let na všech kontinentech kromě Antarktidy od poslední doby ledové až do současnosti. Pro analýzu byla dostupná databáze 1181 pylových záznamů. Výsledky ukazují, že přibližně před 4000 lety se tempo vegetační změny začalo výrazně zrychlovat a tento stav trvá až do současnosti. Zajímavé je, že k této změně došlo celosvětově. Znamená to, že drastičtější změny ve vegetaci nezačaly až s průmyslovou revolucí, ale o tisíce let dříve. To narušuje představy mnoha ekologů pracujících se záznamy starými jen desítky nebo stovky let.

Změny vegetace mohou být způsobeny vlivem klimatu, působením člověka, nebo kombinací obou faktorů. Je velmi důležité pochopit, co pozorované změny způsobilo. Dalším krokem proto bude zpracovat informace o kolísání klimatu, porovnat je s archeologickými daty o velikosti lidských populací a vztáhnout je k změnám vegetace. Pokud pochopíme minulost, můžeme lépe posoudit přítomnost a snad ovlivnit i budoucnost.

Mottl O. et al.: Science, 2021, DOI: 10.1126/science.abg16850

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie, Ekologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Ondřej Mottl

Mgr. Ondřej Mottl, Ph.D., je ekolog se zájmem o paleoekologii a datové analýzy. Vystudoval biologii na Jihočeské univerzitě Českých Budějovicích. Působil v Entomologickém ústavu v Biologickém centru AV ČR. V současné době je postdoktorandem na University of Bergen v Norsku.
Mottl Ondřej

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...