Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024
i

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Boj o bičík

 |  6. 1. 2020
 |  Vesmír 99, 12, 2020/1

Fragmenty proteinu flagelinu, který je nezbytnou součástí bakteriálních bičíků, jsou typickým ukazatelem bakteriální infekce. Rozpoznávají je živočichové i rostliny a spouštějí svou imunitní reakci. Rostliny nejprve detekují 22aminokyselinový motiv (flg22), asi nejlépe prostudovaný fenomén rostlinné imunity. U huseníčku rolního byl identifikován receptor FLS2 vázající flg22 a víme hodně o tom, jaké události následují. Nicméně co rozpoznání předchází, zůstávalo obestřeno tajemstvím, avšak bylo jasné, že to nebude jednoduché. Důvod je prostý, konzervovaný motiv flg22 je pohřben hluboko ve struktuře flagelinu, a proto nebylo jasné, jakým způsobem se dostává do blízkosti receptoru, kde by se na něj mohl navázat. Bylo zřejmé, že se děje musejí účastnit hydrolytické enzymy (hydrolázy), které štěpí flagelin a uvolňují flg22.

Hydrolytických enzymů se v rostlinném mezibuněčném prostoru nalézá nespočet, proto není jednoduché vytipovat ty, které by mohly být odpovědné za uvolnění flg22. Idea byla taková, že aktivita enzymů by mohla být v přítomnosti bakterie potlačena, tedy že se patogenní bakterie bude snažit uvolnění flg22 bránit.

 

A opravdu, podařilo se identifikovat β-galaktozidázu 1 (BGAL1) a ukázat, že právě tato hydroláza skutečně hraje roli v uvolnění flg22. Navíc se potvrdilo, že bakterie proti uvolnění flg22 opravdu bojují, a to různorodostí navázaných glykanových zbytků na flagelinu, což potlačuje katalytické schopnosti BGAL1. Ze studie je dále jasné, že objevená hydroláza nebude jediná.

Jde o další střípek ze znalosti souboje, při němž rostlina rozpoznává nežádoucí bakteriální infekci a bakterie se snaží skrýt svou přítomnost.

Buscaill P. et al.: Science, DOI: 10.1126/science.aav0748

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie, Fyziologie, Botanika
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...