Gurmánův pokrm zapomnění
| 4. 2. 2019Mořským řasám vděčíme minimálně za polovinu veškeré fotosyntézy na Zemi, prakticky živí oceán i lidskou populaci na něm závislou. Zároveň ale produkují různé toxiny. A to i (smrtelně) jedovaté pro nic netušícího člověka, který je pozře… třeba s oblíbenými mořskými plody.
Lidé se nejčastěji otráví požitím kontaminovaných mořských produktů, škeblí, krevet, krabů, ale i ančoviček a sardinek, které se živí řasami. Byly ale zaznamenány i otravy při koupání, dokonce i pouhým vdechnutím aerosolu při procházce po pláži. Vedle běžných otrav projevujících se trávicími potížemi jsou patrně nejnebezpečnější otravy postihující nervovou soustavu člověka.
Řasy produkují jedy, k nimž patří třeba kyselina kainová a domoová (aminokyseliny), brevetoxiny a kyselina okadaová (polyketidy) či saxitoxiny (tetrahydropuriny) – obr. 2. Objevují se zejména během masivních nárůstů vodního květu, v případě mořských řas někdy také označovaného jako „rudý příliv“.