i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Gurmánův pokrm zapomnění

 |  4. 2. 2019
 |  Vesmír 98, 112, 2019/2

Mořským řasám vděčíme minimálně za polovinu veškeré fotosyntézy na Zemi, prakticky živí oceán i lidskou populaci na něm závislou. Zároveň ale produkují různé toxiny. A to i (smrtelně) jedovaté pro nic netušícího člověka, který je pozře… třeba s oblíbenými mořskými plody.

Lidé se nejčastěji otráví požitím kontaminovaných mořských produktů, škeblí, krevet, krabů, ale i ančoviček a sardinek, které se živí řasami. Byly ale zaznamenány i otravy při koupání, dokonce i pouhým vdechnutím aerosolu při procházce po pláži. Vedle běžných otrav projevujících se trávicími potížemi jsou patrně nejnebezpečnější otravy postihující nervovou soustavu člověka.

Řasy produkují jedy, k nimž patří třeba kyselina kainová a domoová (aminokyseliny), brevetoxiny a kyselina okadaová (polyketidy) či saxitoxiny (tetrahydropuriny) – obr. 2. Objevují se zejména během masivních nárůstů vodního květu, v případě mořských řas někdy také označovaného jako „rudý příliv“.

Nyní vidíte 9 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Toxikologie, Molekulární biologie

O autorovi

Miroslav Oborník

Prof. Ing. Miroslav Oborník, Ph.D., (*1967) vystudoval genové inženýrství a šlechtění rostlin na Vysoké škole zemědělské v Praze, Agronomické fakultě v Českých Budějovicích. Jako vedoucí Laboratoře evoluční protistologie v Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích se věnuje evoluci a metabolismu řas s komplexním plastidem, zejména rozsivek a chromeridních řas.
Oborník Miroslav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...