i

Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Prodlužovat život? Rozumné to není

 |  9. 12. 2019
 |  Vesmír 98, 680, 2019/12

Mladý, nadaný a čerstvě promovaný chemik nastoupil do nově založeného Endokrinologického ústavu. Psal se rok 1957, obor endokrinologie se bouřlivě rozvíjel. Až po revoluci se dříve kádrově nepřijatelný vědec mohl stát i ředitelem. Letos oslavil 89. narozeniny a v ústavu pracuje stále. „V laboratoři už nepracuji, tím víc času mám na psaní článků a knížek,“ říká Luboslav Stárka.

Dnes je jedno z aktuálních endokrinologických témat hormonální antikoncepce. První antikoncepční pilulka způsobila po roce 1953 revoluci: ženy se poprvé mohly samy svobodně rozhodovat o svém sexuálním životě a mateřství. Dnes však její obliba a používání výrazně klesají. Je nepřirozená, je to chemie, po jejím dlouhodobém užívání žena ztrácí plodnost, říká se. Jak to vidíte vy? — Když Gregory Pincus objevil antikoncepční pilulku, lidstvo dostalo popré do ruky celkem spolehlivý prostředek k plánovanému rodičovství. Jiný, přístupnější a stejně spolehlivý se zatím nenašel. Na všech rozumově přijatelných věcech – očkování budiž příkladem – se vždycky někdo snaží najít nějakou mouchu. Denně do porodnic přicházejí ženy, které léta užívaly hormonální antikoncepci; nezdá se, že by její hromadné užívání bylo příčinou klesající porodnosti a plodnosti. V jednotlivých případech to možná může platit, u žen, jejichž reprodukční funkce jsou takzvaně na hraně. Hormonální antikoncepce představuje určité nebezpečí, nikoli však neplodnosti, ale například trombózy pro ženy s poruchami srážlivosti krve. Ale o tom lékaři vědí a srážlivost kontrolují. Teoreticky však můžeme říkat: tlumím-li uměle zevním podáním vlastní produkci hormonů, orgány, které ji měly na starosti a odpočívaly příliš dlouho, si odvyknou své funkci. Ale prokazatelně to platí spíš u mužů.

Když ti užívají uměle anabolika, problém neplodnosti je skutečný, proč? — Podávání účinných androgenů blokuje vlastní produkci hormonů a jejich hladina v cirkulaci nestačí pro spermatogenezi ve varleti. Hladina kolujícího testosteronu se sice zvedne v periferii, ale ve výkonném orgánu – varlatech – je jeho koncentrace proti normálu nedostatečná. Spermie, které mají proti vajíčku složitý cyklus vývoje, se přestanou vyvíjet, ztrácejí svoji funkčnost. Neplodnost je zde jasným důsledkem. Ale je to reverzibilní děj! Když k nám do ordinace přichází se sexuálními obtížemi a s abnormálním spermiogramem mladší muž, který na sebe prozradí užívání anabolického dopingu, poradíme mu, ať přestane steroidy užívat. Je-li doping příčinou obtíží a poslechne-li nás pacient, původní stav se časem obnoví. Tohoto jevu se ostatně využívá i k pokusům vyvinout reverzibilní mužskou antikoncepci, která by dočasně blokovala fertilitu, ale zatím se tato snaha nedostala za hranici klinických studií.

Anabolické steroidy neužívají jen vrcholoví sportovci, ale také rekreační sportovci, manažeři, a dokonce i manažerky. Co tím získávají?1) — Americký profesor Charles Kochakian už někdy v třicátých letech minulého století objevil anabolickou účinnost, ale později sledoval nejen biochemické děje při užívání anabolik, ale také vznik závislostí a sociální souvislosti užívání anabolik. Začali je užívat členové různých pouličních gangů, protože zvyšovala jejich sebevědomí a agresivitu, kterou potřebovali, aby ve své sociální skupině obhájili svá postavení, případně postoupili výš. Z podobných důvodů užívají anabolika i manažerky. Dodávají jim vlastnosti typické pro muže, jako je agresivita, asertivita, zvýšené sebevědomí, vlastnosti potřebné k úspěchu v mužském světě, vyrovnávají tak svůj hendikep vůči mužům v těchto funkcích a povoláních.

„Přirozené pohlaví savčího plodu, bez dalšího hormonálního vlivu, je ženské. U ptáků je tomu obráceně.“

Ty ženy ale riskují, že se na nich projeví užívání mužských hormonů i fyzicky. — Na plodnosti ženám užívání androgenů příliš neubere, to víme ze zkušenosti s ženami s některými typy hyperandrogenémie, tedy s vyšším testosteronem z vlastních zdrojů. S početím nemají žádné nebo překonatelné potíže. Ženě užívající testosteron stačí zpravidla doping ukončit a reprodukční funkce se obnoví. Anabolika mají však i androgenní účinky, a tak ženám, které je užívají, vyrůstá ochlupení v místech, kde mužům rostou vousy. Tady se dotýkáme jevu stále velmi zajímavého i pro odborníky. Růst některých tělesných chloupků je testosteronem podporován, jiný typ ochlupení je zase blokován. Ženě, která bere testosteron či anabolika, hrozí, že jí naroste knír a bradka, ale zároveň že jí začnou vypadávat vlasy. Riziko maskulinizace závisí na genetické výbavě, na délce a množství užívání androgenů a dalších faktorech.

Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka, Medicína, Chemie
RUBRIKA: Rozhovor

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...