Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Oteplování a rostlinná imunita

 |  11. 11. 2019
 |  Vesmír 98, 610, 2019/11

I přes tvrzení našeho bývalého pana prezidenta se Země otepluje, a to o 1,9 °C od roku 1880 (https://climate.nasa.gov). Tento fakt je díky jednoduchému experimentu měření teploty v čase celkem jasně průkazný. My s ním pracujeme a předmětem našeho bádání je vliv zvýšené teploty na rostlinnou imunitu. Také nás zajímá, jak zvýšená teplota ovlivňuje odolnost rostlin při napadení patogeny. Ukazuje se, že potlačuje signální dráhu kyseliny salicylové, která je významnou molekulou při obranných reakcích rostlin (více o kyselině salicylové viz Vesmír 98, 454, 2019/7).

V našem článku jsme ukázali, že dokonce i krátkodobé vystavení rostlin vysokým teplotám (45 minut 42 °C či 2 hodiny 37 °C) způsobí, že rostlina potlačí své imunitní reakce. Toto potlačení není úplně krátkodobé, a i když se rostliny po teplotním šoku navrátí zpět do normální teploty (22 °C), minimálně ještě jeden den jsou náchylnější k napadení bakteriálním patogenem. Je tedy zjevné, že nejen dlouhodobé, ale i krátkodobé vystavení vyšším teplotám má na rostlinný imunitní systém významný inhibiční efekt. Podle nás je nutno se této tematice dále věnovat, abychom pochopili, jakým způsobem k potlačení imunity dochází a jaké konsekvence může mít. I s ohledem ke globálnímu oteplování jsou tyto znalosti důležité pro případné snížení následků náchylnosti zemědělských plodin vůči chorobám za vyšších teplot.

Janda M. et al., Molecular Plant Pathology, DOI: 10.1111/mpp.12799

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie, Botanika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Martin Janda

Ing. Martin Janda, Ph.D., (*1987) vystudoval biochemii na VŠCHT v Praze. V současnosti se na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zabývá interakcemi mezi rostlinami a mikroorganismy a snaží se ve více či méně příbuzných tématech vzdělávat studenty. Od roku 2022 je předsedou České společnosti experimentální biologie rostlin.
Janda Martin

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...