Cafestol
| 4. 6. 2018Uvádí se, že vliv pití kávy na lidské zdraví je předmětem více než 100 000 studií. Touto problematikou se zabývalo i několik článků v tomto časopise (Vesmír 77, 557, 1998/10; 77, 674, 1998/12 a 86, 92, 2007/2). Z řady obsahových látek se ale většina studií věnuje kofeinu, popřípadě kyselině kávové nebo jejímu esteru s kyselinou (-)-chinovou (chlorogenové kyselině). V poslední době se zájem o biologicky aktivní složky kávy přesunul k další složce kávy, k diterpenu cafestolu (česky někdy uváděn jako kafestol).
Již delší dobu je známým efektem pití kávy snížená frekvence výskytu diabetu typu II u konzumentů několika šálků kávy denně. Původně byl tento účinek přisuzován kofeinu, ale protože se podobný účinek zjistil i u kávy bez kofeinu, hledal se jiný mechanismus působení. Systematicky se tímto problémem zabývá skupina Sørena Gregersena z univerzitní kliniky v Aarhusu v Dánsku. Nedávno prokázali nejprve na modelu in vitro a nyní pokusy na myších, že tento antidiabetický efekt je minimálně značnou měrou způsoben cafestolem. Badatelé zjistili, že cafestol jednak stimuluje sekreci inzulinu, ale také dlouhodobě zvyšuje vychytávání glukózy v buňkách kosterního svalstva a také tam zvyšuje periferní senzitivitu k inzulinu. Podle dosavadních výsledků se zdá, že cafestol nemá na rozdíl od řady používaných antidiabetik tendenci způsobovat hypoglykemii. Autoři došli k závěru, že cafestol hraje roli v preventivním působení kávy vůči diabetu typu II. Na druhé straně je známé, že cafestol zvyšuje tvorbu cholesterolu, a proto jeho vlastní použití k léčbě diabetu není příliš pravděpodobné. Za připomenutí stojí také fakt, že obsah cafestolu je značně ovlivněn způsobem přípravy nápoje. Zatímco tradiční turecká káva nebo italská či francouzská káva z tlakových přístrojů obsahuje značné množství této látky, překapávaná káva připravená filtrací přes papírové filtry má obsah značně menší. Cafestol je totiž spolu s dalšími lipidovými složkami zachycen na papírovém filtru.
Mellbye F. B. et al., J. Nat. Prod., DOI: 10.1021/acs.jnatprod.5b00481
Mellbye F. B. et al., J. Nat. Prod., DOI: 10.1021/acs.jnatprod.7b00395