Střevní mikrobiom aneb Staří přátelé
Alanna Collen: 10 % člověka (aneb Mikrobi ve vašem těle jsou klíčem k vašemu zdraví a štěstí)Dobrovský, Praha 2015, 194 stran, ISBN: 978-80-7390-280-3. Doporučená cena neuvedena.
| 8. 9. 2016
| Vesmír 95, 536, 2016/9
Všude jsou, všude jsou... Kdo? Mikrouti, jak je kdysi nazval můj spolužák. Máme je na kůži, máme je v nose, ale jejich nejzajímavější skupina žije v tráv˝icím traktu. Jsou jich zde téměř dva kilogramy a traduje se, že počtem desetkrát přečíslí všechny buňky našeho těla. Trojice izraelských vědců letos tento poměr revidovala – zřejmě kolísá, ale v průměru se pohybuje kolem 1,3 : 1 ve prospěch mikrobů (Vesmír 95, 266, 2016/5). Co se týče genů, mají nad našimi necelými 22 000 navrch asi tak dvoutisíckrát. Spolu s enterálním nervovým systémem a také imunitním systémem vytvářejí takzvaný střevní mozek.
Nyní vidíte 13 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Nad knihou
O autorovi
Radkin Honzák
MUDr. Radkin Honzák, CSc., (*1939) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Působí v Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK a v psychiatrické ambulanci Institutu klinické a experimentální medicíny. Vydal mj. knihy Jak přežít léčení, Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření, Psychosomatická prvouka, Čas psychopatů.

Doporučujeme
Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem 
Eva Bobůrková | 3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná 
Natalie Venclová, Kateřina Tomková | 3. 2. 2025
Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak 
Marek Janáč | 3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...