Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Střevní mikrobiom aneb Staří přátelé

Alanna Collen: 10 % člověka (aneb Mikrobi ve vašem těle jsou klíčem k vašemu zdraví a štěstí)Dobrovský, Praha 2015, 194 stran, ISBN: 978-80-7390-280-3. Doporučená cena neuvedena.
 |  8. 9. 2016
 |  Vesmír 95, 536, 2016/9

Všude jsou, všude jsou... Kdo? Mikrouti, jak je kdysi nazval můj spolužák. Máme je na kůži, máme je v nose, ale jejich nejzajímavější skupina žije v tráv˝icím traktu. Jsou jich zde téměř dva kilogramy a traduje se, že počtem desetkrát přečíslí všechny buňky našeho těla. Trojice izraelských vědců letos tento poměr revidovala – zřejmě kolísá, ale v průměru se pohybuje kolem 1,3 : 1 ve prospěch mikrobů (Vesmír 95, 266, 2016/5). Co se týče genů, mají nad našimi necelými 22 000 navrch asi tak dvoutisíckrát. Spolu s enterálním nervovým systémem a také imunitním systémem vytvářejí takzvaný střevní mozek.

Nyní vidíte 13 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Radkin Honzák

MUDr. Radkin Honzák, CSc., (*1939) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Působí v Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK a v psychiatrické ambulanci Institutu klinické a experimentální medicíny. Vydal mj. knihy Jak přežít léčení, Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření, Psychosomatická prvouka, Čas psychopatů.
Honzák Radkin

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...