Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Bílkoviny z ropy

7. 1. 2016
 |  Vesmír 95, 59, 2016/1

1966:

Větší polovina lidstva se celý život dosyta nenají; Unesco proto vyhlásilo rozsáhlou „akci proti hladovění“, do níž je zařazen také výzkum možností, jak získat stravitelné jídlo z ropy. Už delší dobu se totiž ví, že ve skladovacích tancích s ropou, v půdě nasáklé naftou a dokonce pod povrchem asfaltových silnic žijí „na účet“ uhlovodíků určité druhy mikroorganismů. Skupina francouzských vědců z laboratoří Société Française de Pétroles B. P., vedená Alfredem Champagnatem, je studuje už přes osm let – dosavadní výsledky jejich práce nedávno uveřejnil časopis Unesca Impact:

Studované mikroorganismy jsou bohaté na bílkoviny obsahující aminokyseliny, potřebné k výživě; aminokyseliny jsou přitom zastoupeny zhruba ve stejném poměru jako v bílkovinách živočišného původu, a proto se k výrobě potravin dobře hodí. Mikroorganismy navíc konzumují určité parafinické uhlovodíky, přítomné v ropě, a tak ji rafinují a zušlechťují daleko dokonaleji než dosud užívané chemické postupy. Mikrobiologické odparafinování vyšších frakcí ropy při přípravě nafty pro Dieselovy motory a topného oleje pro domácnosti by bylo velmi účinné a ekonomicky výhodné – bílkoviny by se získávaly vlastně jako vedlejší produkt čištění, zatímco se dosud získávala jen nepoužitelná množství parafínu.

Fermentační jednotky je možné ihned a bez velkých nákladů zařídit ve všech velkých rafineriích, které jsou celkem výhodně rozmístěny ve všech státech. Distribuce samotné ropy zajišťují ohromné tankové lodě; další výhodou je poměrně nízká a stabilní cena ropy. Základna pro velkovýrobu „nových“ bílkovin je tedy připravená; před zemědělskou výrobou má několik podstatných výhod: není závislá na podnebí ani na místních výkyvech počasí, na půdě ani na pracovních silách – výrobu bílkovin by obstarala v každé rafinérii malá skupina odborníků.

„S velkovýrobou se může začít okamžitě a roční produkce by mohla přesáhnout 20 miliónů tun Bílkoviny z ropy ročně,“ píše A. Champagnat; bílkoviny získané při fermentaci ropy jsou stejně přírodní jako bílkoviny živočišného nebo rostlinného původu: „Jsou to součásti buněk mikroorganismů, které se pouze adaptovaly na příjem uhlíku z uhlovodíků namísto z cukrů. Po vyčištění nezůstane po zápachu nebo po chuti nafty ani stopa a usušený bělavý prášek se dá skladovat stejně dlouho a za obdobných podmínek jako mouka.“ V rozvojových zemích, kde jsou hlavní potravinou moučná jídla a rýže, dala by se bez obtíží nahradit pětina stravy bílkovinami z ropy. Mimoto se jich dá využít jako krmiva.

Zdá se, že realizace výsledků francouzského výzkumu na sebe nedá dlouho čekat; naše strava snad bude obohacena o hodnotné bílkoviny.

A. Čechová (Vesmír 45, 28, 1966/1)1)

2016:

Zatímco dnes se potýkáme s důsledky nešťastného nápadu využívat zemědělskou půdu k produkci biopaliv, před padesáti lety svět doufal v pravý opak: ropa se měla stát zdrojem bílkovin. Nápad se podle knihy British Petroleum and Global Oil 1950–1975: The Challenge of Nationalism (Cambridge Univ. Press, 2000) zrodil v listopadu 1959 v hotelu Terminus v Marseille, kde se konala konference věnovaná mikrobiálním úpravám ropy. U oběda o této možnosti diskutovali Jacques Senez z výzkumného centra CNRS a Alfred Champagnat z SFPBP (viz výše).

Champagnat spustil v březnu 1963 zkušební provoz v rafinerii Lavera u Marseille, v sedmdesátých letech vyrostly bioreaktory s kvasinkami u rafinerií v řadě zemí. Roční světová produkce přesahovala milion tun „ropných“ kvasinek. Champagnat získal v roce 1976 vědeckou cenu UNESCO, ale v osmdesátých letech zájem opadl. Zemědělská lobby obávající se konkurence prosadila extrémně přísná pravidla pro čištění a za takových podmínek nebyla výroba ekonomicky atraktivní.

Ondřej Vrtiška

Poznámky

1) Možná vás zarazí nesoulad s číslováním ročníků (35. ročník v roce 1906 a 45. v roce 1966). Prvních 36 ročníků vyšlo v letech 1871–1907. Následovala odmlka, časopis znovu vychází od roku 1923, kdy číslování začalo opět od jedničky.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Vertikála

Doporučujeme

Najít své těžiště kontroly

Najít své těžiště kontroly uzamčeno

„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...