Šimpanzi se opíjejí palmovým vínem
| 5. 11. 2015Šimpanzi se napříč svým rozsáhlým areálem vyznačují nápadnou rozmanitostí chování, zejména pokud jde o techniky získávání potravy. Tyto dovednosti, vlastní jednotlivým komunitám, se předávají z generace na generaci prostřednictvím napodobování a sociálního učení a jsou tak v pravém slova smyslu kulturními vymoženostmi (viz Vesmír 79, 77, 2000/2). Pouze západoafričtí šimpanzi v národním parku Fongoli v Senegalu si vyrábějí oštěpy a loví s nimi komby spící v dutinách stromů (viz Vesmír 94, 381, 2015/7), pouze šimpanzi v národním parku Taï v Pobřeží slonoviny roztloukají ořechy pomocí dřevěných bucharů a pouze východoafričtí šimpanzi z lokalit v Tanzanii a Ugandě tančí takzvané dešťové tance.
Obzvlášť svérázná komunita šimpanzů žije na lokalitě Bossou v Guineji. Zdejší šimpanzí populace je výjimečná mimo jiné tím, že území, které obývá, těsně sousedí s lidskými usedlostmi a zemědělsky využívanou půdou (viz Vesmír 89, 583, 2010/10). Šimpanzi pravidelně podnikající výpady na okolní plantáže se naučili využívat místní zemědělské plodiny pozoruhodnými způsoby. Někteří jedinci například získávají sladkou dřeň z kmenů palmy Raffia tak, že použijí palmový řapík jako tlouk a dřeň rozmělní jako v hmoždíři. Takto získanou škrobnatou hmotu pak pojídají plnými hrstmi.
Místní využívají tuto palmu mimo jiné i k výrobě alkoholu. Ke kmeni palmy s vytvořenými otvory upevní plastovou nádobu, která zachycuje vytékající cukernatou mízu. Míza během několika hodin zkvasí do podoby alkoholického nápoje o obsahu 3–7 % alkoholu. Šimpanzi se naučili i tohoto zdroje dovedně využívat. Vyšplhají na kmen palmy a zachycenou tekutinu konzumují s použitím nástroje – hubky z rozžvýkaných listů. Vědci dosud zaznamenali přes 50 takových případů. Také pozorovali, že někteří z šimpanzů jevili po těchto alkoholových dýcháncích znaky opilosti, projevující se dezorientací a nespavostí. Šimpanzi, opíjející se palmovým vínem, se nám tak jeví zase o něco lidštější. Nebo je tomu spíš naopak? (Royal Society Open Science 2, 150150, 2015)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [268,43 kB]