Šimpanzi se opíjejí palmovým vínem

 |  5. 11. 2015
 |  Vesmír 94, 600, 2015/11

Šimpanzi se napříč svým rozsáhlým areálem vyznačují nápadnou rozmanitostí chování, zejména pokud jde o techniky získávání potravy. Tyto dovednosti, vlastní jednotlivým komunitám, se předávají z generace na generaci prostřednictvím napodobování a sociálního učení a jsou tak v pravém slova smyslu kulturními vymoženostmi (viz Vesmír 79, 77, 2000/2). Pouze západoafričtí šimpanzi v národním parku Fongoli v Senegalu si vyrábějí oštěpy a loví s nimi komby spící v dutinách stromů (viz Vesmír 94, 381, 2015/7), pouze šimpanzi v národním parku Taï v Pobřeží slonoviny roztloukají ořechy pomocí dřevěných bucharů a pouze východoafričtí šimpanzi z lokalit v Tanzanii a Ugandě tančí takzvané dešťové tance.

Obzvlášť svérázná komunita šimpanzů žije na lokalitě Bossou v Guineji. Zdejší šimpanzí populace je výjimečná mimo jiné tím, že území, které obývá, těsně sousedí s lidskými usedlostmi a zemědělsky využívanou půdou (viz Vesmír 89, 583, 2010/10). Šimpanzi pravidelně podnikající výpady na okolní plantáže se naučili využívat místní zemědělské plodiny pozoruhodnými způsoby. Někteří jedinci například získávají sladkou dřeň z kmenů palmy Raffia tak, že použijí palmový řapík jako tlouk a dřeň rozmělní jako v hmoždíři. Takto získanou škrobnatou hmotu pak pojídají plnými hrstmi.

Místní využívají tuto palmu mimo jiné i k výrobě alkoholu. Ke kmeni palmy s vytvořenými otvory upevní plastovou nádobu, která zachycuje vytékající cukernatou mízu. Míza během několika hodin zkvasí do podoby alkoholického nápoje o obsahu 3–7 % alkoholu. Šimpanzi se naučili i tohoto zdroje dovedně využívat. Vyšplhají na kmen palmy a zachycenou tekutinu konzumují s použitím nástroje – hubky z rozžvýkaných listů. Vědci dosud zaznamenali přes 50 takových případů. Také pozorovali, že někteří z šimpanzů jevili po těchto alkoholových dýcháncích znaky opilosti, projevující se dezorientací a nespavostí. Šimpanzi, opíjející se palmovým vínem, se nám tak jeví zase o něco lidštější. Nebo je tomu spíš naopak? (Royal Society Open Science 2, 150150, 2015)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Duda

RNDr. Pavel Duda, Ph.D., (*1986) vystudoval ekologii živočichů na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích,. Zabývá se evolucí a fylogenezí člověka.
Duda Pavel

Doporučujeme

Recyklace plastového odpadu

Recyklace plastového odpadu

Zdeněk Kruliš  |  9. 12. 2019
Plastové odpady a jejich neblahý vliv na životní prostředí jsou poslední dobou námětem mnoha populárních i populárně- -naučných článků tištěných i...
Odpad, nebo surovina?

Odpad, nebo surovina?

Vladimír Wagner  |  9. 12. 2019
Pokud se ukáže hrozba rostoucí koncentrace CO2 pro vývoj klimatu opravdu tak veliká, jak předpokládají některé scénáře, bude třeba zrychlit cestu...
Modré moře pod blankytnou oblohou

Modré moře pod blankytnou oblohou

Jaromír Plášek  |  9. 12. 2019
Při pohledu na blankytnou oblohu si většina čtenářů určitě vzpomene, že za její barvu může jakýsi Rayleighův rozptyl slunečního světla. V případě...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné