Mikroorganismy a možnosti jejich separace, detekce a identifikace
| 13. 3. 2014Mikroorganismy se nacházejí všude kolem nás. S nepříliš velkou nadsázkou lze říci, že jsme nedílnou součástí jejich života. Řadí se mezi ně bakterie, kvasinky, plísně, viry, některé řasy a prvoci. Dýcháme je, dotýkáme se jich, společně se s námi stravují, a to ve významu pozitivním i negativním. Patogenita mikroorganismů je v rámci celého jejich společenství spíše výjimečná. Tyto výjimky však mohou mít často katastrofické dopady, ať už v podobě různých epidemií, nebo pandemií.
V živé paměti má většina z nás střevní epidemii šířenou enterohemoragickou bakterií Escherichia coli (EHEC) v Německu, prasečí či neustále hrozící ptačí chřipku. V dnešní době se rovněž stále častěji setkáváme s kmeny patogenních bakterií rezistentních k antibiotikům, a to jak v medicíně humánní, tak i veterinární. Jde hlavně o původce nemocničních infekcí (nozokomiálních), které jsou spojeny s vysokou morbiditou a mortalitou. Získávat nová účinná antibiotika na tyto kmeny je značně obtížné a nákladné. Většina mikroorganismů nám však škodí málo a velmi často jsou některé z nich nepostradatelné v běžném denním životě. Představme si život bez jogurtu, piva, ale třeba i bez ropy.