Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Kostní implantáty

 |  9. 6. 2011
 |  Vesmír 90, 315, 2011/6

Konvenční kostní implantáty bývají zhotovovány z neporézního kompaktního materiálu, jako je např. titan nebo ušlechtilé oceli, které nemají pružnost „živé“ kosti. Tým matematiků z Matematicko-fyzikální fakulty Queenslandské univerzity v Brisbane a materiálových vědců ze Strojní fakulty Západoaustralské univerzity v Perthu optimalizoval strukturu skeletu, který má mít pružnost kosti a přitom otevřenou porézní strukturu umožňující transport živin etc. Volbou porozity je možné pružnost přizpůsobit potřebě. Nová generace porézních implantátů by mohla zkrátit dobu rehabilitace a umožnit léčení i tam, kde z různých důvodů nebylo možné konvenční implantáty použít. DOI: 10.1002/adem.201000154, Advanced Engineering Materials 12, 1106–1110, 2010/11

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...