Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nanomateriály a protézy na celý život?

 |  10. 6. 2010
 |  Vesmír 89, 349, 2010/6

To, že kloubní protézy z dnešních materiálů je nutné za 10 až 15 let vyměnit, je pro pacienty velmi nepříjemné a zdravotní péči to prodražuje. S nápadem vyrobit tyto protézy ze zirkoniové matrice, k níž jsou přidány uhlíkové nanotuby pokryté nanočásticemi oxidu zirkonia, přišla Nere Garmendia. Ta na technice v Bilbau ve své doktorské práci „Development of a New Nanocompound Material Made of Zirconia with Coated Carbon Nanotubes for Orthopedic Applications“ dokládá, že k významnému prodloužení životnosti materiálu (na více než 150 let) dochází právě tehdy, když rozměry částic pokrývající nanotuby také leží v oblasti „nano“. (zdroj: www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100223101430.htm)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...