Arktida2024banner1Arktida2024banner1Arktida2024banner1Arktida2024banner1Arktida2024banner1Arktida2024banner1

Aktuální číslo:

2024/12

Téma měsíce:

Expedice

Obálka čísla

Výzkumný ústav potravinářský Praha v. v. i.

8. 10. 2010
 |  Vesmír 89, 620, 2010/10
komerční prezentace

Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i., byl ve Vesmíru představen před dvěma roky (Vesmír 87, 406, 2008/6). Přes neuspokojivou situaci ve financování výzkumu klesl mezitím počet zaměstnanců pouze o 5 (ze 70 na 65). Přímo ve výzkumu pracuje 52 pracovníků ústavu. Protože se ústav hlásí k aplikovanému výzkumu, jsou pro něj a pro hodnocení jeho činnosti Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace důležité výsledky, které jsou realizovány v praxi (ověřené technologie) nebo svou povahou mají na praktické uplatnění naději (certifikované metodiky, patenty, užitné vzory). Představíme některé z nich.

Sada imunologických souprav pro stanovení potravinových alergenů vznikla ve spolupráci s firmou SEDIUM RD s. r. o., která soupravy v současné době vyrábí a dodává kontrolním laboratořím. Výsledkem spolupráce s firmou Imunnotech, a. s., je imunologický kit pro stanovení lepku, který náš ústav využil při analýze běžně dostupných potravin při sestavení databáze výrobků pro bezlepkovou dietu. Tato souprava není využívána výrobní praxí, ale spotřebiteli, pacienty s celiakií a lékaři. Dalším výsledkem spolupráce se společností SEDIUM jsou Jednoduché enzymatické testy na stanovení alergenů mléka, resp. lepku v potravinách. Ty jsou určeny výrobcům a zejména konzumentům bezlepkových potravin pro rychlou orientaci ve spektru nabízených potravin.

  • Výsledkem řešení problematiky alergenů v potravinách je také Technologie přípravy čerstvé mrkvové šťávy bez aktivního alergenu Dau c1Technologie výroby dealergizované jablečné šťávy. Obě tyto technologie byly ověřeny ve společnosti Beskyd Fryčovice, a. s., a je naděje, že je tato firma bude vyrábět. Beskyd Fryčovice je také výrobcem zeleninových a ovocných šťáv, ve kterých, díky netepelné sterilaci (opracování vysokým isostatickým tlakem), jsou uchovány účinné, zdraví prospěšné složky v aktivním stavu.
  • Potravinářská proteinová směs a způsob její výroby je dalším příspěvkem VÚPP k ozdravení naši stravy či prevenci onemocnění z výživy. Tato technologie, včetně výrobního zařízení, je výsledkem řešení projektu zabývajícího se prevencí obezity a je ochráněna patentem a užitným vzorem. Ve firmě SVOBODA – výroba domácích knedlíků, s. r. o., právě probíhají poslední ověřovací testy před spuštěním výroby proteinových plátků a „nudlí“. Obdobně je tomu u Kombinované bílkoviny pro další využití, kde je podepsána Smlouva o využití a realizaci výsledku výzkumu s firmou SUNFOOD, s. r. o.
  • Realizace se dočkal také přípravek na bázi buněčných stěn kvasničné biomasy v imunostimulačním doplňku stravy Imunocomplex, který vyrábí společnost Nexa s.r.o.
  • Dalšími realizovanými výsledky činnosti ústavu je Křehký chléb s rutinem a směs na průmyslovou i domácí přípravu bezlepkového pečiva JIZERKA. Tyto výrobky, podobně jako výše uvedené šťávy, můžeme běžně najít na pultech již delší dobu.
  • Za realizované a využívané výsledky lze považovat také Standardní operační postupy, resp. metodiky předané kontrolním organizacím – průkaz falšování čisté instantní kávy, slunečnicového, sójového a olivového oleje, másla, včelího medu, hořkých a mléčných čokolád, kozích a ovčích sýrů, průkaz přídavku rostlinných komponent do masných výrobků, nedeklarovaného přídavku mléka, syrovátky a přídatných látek s mléčnou komponentou do sójových nápojů a průkaz ozařování vybraných potravinářských výrobků s vyšším obsahem tuku, např. drůbeže a sýrů.
  • Ústav disponuje celou řadou právně chráněných výsledků, týkajících se výživy skupin populace se specifickými požadavky na stravování, výrobků se zdravotním benefitem a technologií pro výrobu kvalitních a hygienicky nezávadných potravin. Jejich seznam jako nabídka pro praxi je uveden na stránkách www.vupp.cz.

Dlouholetá – ale až do nedávné doby nežádoucí – orientace ústavu na potravinářské technologie je v současné době zúročena v účasti na projektu 6. RP EU NOVELQ (Novel Processing Methods for Productin and Distribution of High-Quality and Safe Foods a HighTechEurope – European Network for integrating novel technologies for food processing) a projektech řešících problematiku implementace evropských směrnic o integrované prevenci znečištění životního prostředí do tuzemských potravinářských výrob.

Pracovníci ústavu zajišťují rovněž experimentální data pro Národní databázi složení potravin, po které volají lékaři, nutriční specialisté, výrobci potravin, spotřebitelé i pracovníci výzkumu. Česká republika byla totiž až do r. 2008 jedinou zemí EU, která tuto databázi neměla.

Ústav nadále poskytuje služby uvedené na www.vupp.cz.

Kontaktní údaje

Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc., ředitelka, s.vavreinova@vupp.cz

Ing. Jiří Celba, CSc., vědecký tajemník a zástupce pro výzkum, j.celba@vupp.cz

Ing. Vladimír Kodat, ekonomický náměstek, v.kodat@vupp.cz

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství

Doporučujeme

Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?

Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?

Jiří Hrubý  |  8. 12. 2024
Takto Tomáš Grim nazval úvahu nad svou fotografií ledňáčka a z textové i fotografické části jeho knihy Ptačí svět očima fotografa a také ze...
Do srdce temnoty

Do srdce temnoty uzamčeno

Ladislav Varadzin, Petr Pokorný  |  2. 12. 2024
Archeologické expedice do severní Afriky tradičně směřovaly k bývalým či stávajícím řekám a jezerům, což téměř dokonale odvádělo pozornost od...
Vzhůru na tropický ostrov

Vzhůru na tropický ostrov

Vojtěch Novotný  |  2. 12. 2024
Výpravy na Novou Guineu mohou mít velmi rozličnou podobu. Někdo zakládá osadu nahých milovníků slunce, jiný slibuje nový ráj na Zemi, objevuje...