Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Hornicko-geologická fakulta

už dávno není jen o hornictví
11. 6. 2009
 |  Vesmír 88, 402, 2009/6
komerční prezentace

„V nabídce máme přes tři desítky oborů, které se specializují na životní prostředí, geologii, biotechnologie, geodézii, ekonomiku, geoinformatiku a mnoho dalších perspektivních disciplín. Snažíme se posilovat přírodovědné obory na úkor těch technických, o které je menší zájem. Dneska se třetina našich studentů zajímá o environmentální obory. Souvisí to s tím, že v posledním desetiletí minulého století došlo k výraznému útlumu těžebních aktivit. Došlo také k poklesu studentů a my jsme museli hledat nové zaměření, otevřít se novým věcem. Logicky v souvislosti s revitalizací, v regionu postiženém těžbou, jsme našli silnou parketu v environmentu. Dneska se tomu říká revitalizace brownfieldů, což je obnova regionů postižených jakoukoliv průmyslovou činností. Z více než 4000 studentů máme zhruba 1300 v těchto oborech, které se zabývají životním prostředím.“

HGF je jedinou fakultou v České republice, která nabízí hornické a jim příbuzné obory. Je o ně v dnešní době vůbec zájem? Ze strany firem, tedy potenciálních zaměstnavatelů, určitě. Domácí i zahraniční společnosti v oblasti těžebního průmyslu se dokonce předhánějí, kdo „ukořistí“ větší počet našich absolventů. Jdou tak daleko, že nabízejí velice zajímavá stipendia, kterými mladé lidi motivují ke studiu a zavazují si je tak k nástupu do svého podniku po ukončení jejich vysokoškolského studia. To je, alespoň si to myslím, velmi pozitivní. My však zatím nejsme schopni pokrýt všechny jejich požadavky. Možná je to i proto, že zájemci o studium přicházející z nejrůznějších středních škol nevědí, že jako absolventi našich oborů mají obrovskou perspektivu také v zemích, kde se těží například ropa, plyn nebo jiné suroviny.

plyn nebo jiné suroviny.

Ropa, uhlí, plyn a další komodity – to je v současnosti velmi aktuální a diskutované téma. Jak vy sám vnímáte problematiku surovinové politiky ČR?

To v žádném případě není jenom problém České republiky. Vzpomeňme si, jak začal letošní rok… myslím tím krizi v distribuci plynu z východních zemí. Každý stát Evropské unie by se měl snažit o maximální energetickou a surovinovou soběstačnost – stačí nahlédnout do Zelené knihy EU z roku 2006. Návrat k využití domácích surovin je tedy více než nutný, stejně jako vytvoření ucelené, a hlavně aktuální surovinové a energetické politiky státu, která bude maximálně zdůrazňovat nezávislost ČR na dovozech, a to při souběžném zachování přísných environmentálních a bezpečnostních kritérií. Jsem přesvědčen o tom, že právě věda a výzkum tady sehrají strategickou úlohu. Jeden příklad za všechny. Na Hornickogeologické fakultě jsme v rámci operačního programu Věda a výzkum pro inovace připravili zcela unikátní projekt „Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin“. Následně jsme ho představili zástupcům těžebních společností a ministerstev. Jejich reakce, ve kterých především ocenili aktivní podporu vědy a výzkumu při řešení energetické krize a úzké propojení s praxí, nám potvrdily, že je to cesta správným směrem. Obdobnou podporu takovým projektům vzápětí deklaroval i hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

O vás je známo, že jste nejenom pedagog a vědecký pracovník, ale máte i praktické zkušenosti z řízení firem. Před několika týdny jste byl oceněn jako finalista soutěže Manažer ČR za rok 2008. V tomto kontextu organizátoři soutěže tvrdí, že výběr nejlepších manažerů nezastavilo ani bujení finanční a hospodářské krize, i když se promítlo do kritérií, podle kterých se vítěz soutěže vybíral. Domníváte se, že vás světová krize – další aktuální téma současnosti – může nějak ovlivnit, a pokud ano, tak v jakém směru?

Jsem přesvědčen, že ano, a to kupodivu pozitivně, neboť současná světová finanční krize jednou skončí a je zapotřebí již dnes řešit budoucnost. Významným východiskem z krize je právě podpora vzdělávacích systémů, což ve svých cílech deklarují i USA nebo Evropská unie. Na druhé straně se ale asi nevyhneme problému, který pocítí i jiné vysoké školy, a tím bude jakýsi přirozený úbytek zájemců o studium na vysoké škole, způsobený nástupem slabších ročníků do vzdělávacího procesu. I v tomto případě jsem ovšem optimistou a věřím, že VŠBTU Ostrava je kvalitní vysokou školou a HGF moderní fakultou, která má mladým lidem co nabídnout. Doufám, že to tak budou vnímat i studenti, kteří se nám pomaličku do těchto technických a přírodovědných oborů vracejí. I jejich přičiněním jsme nyní druhou největší a v rámci technických fakult dokonce nejžádanější fakultou Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

Na závěr se tedy nabízí otázka, co nového chystáte pro svoje studenty?

Právě v těchto dnech dokončujeme přípravy na otevření nového denního bakalářského oboru s názvem Aplikované vědy o zemi a vesmíru. V rámci něj budeme využívat i Planetárium Johanna Palisy, které je součástí univerzitního kampusu. Prozatím jsme ho nabízeli jen komerčně pro studenty středních a základních škol. V blízkém budoucnosti ho ale začnou využívat i studenti našeho nového oboru, předpokládám od studijního roku 2010/2011. Jeho absolventi budou mít široké spektrum uplatnění, od muzeí po hvězdárny a planetária. Chtěli bychom také nabídnout jeho pokračování, zatím se jeví jako nejschůdnější magisterské studium v oboru Aplikovaná fyzika. Co se týče studia v rámci Evropské unie a jejího programu LLP/Erasmus, úspěšně rozšiřujeme spolupráci s našimi partnerskými vysokými školami především ve Španělsku. Spolupracujeme zde se čtyřmi univerzitami ve Valencii, Oviedu, Vigu a nově i v Madridu. Těch novinek je ale v průběhu každého akademického roku hodně. Proto je aktuálně zveřejňujeme na našich webových stranách www.hgf.vsb.cz, kde je možné získat i řadu dalších informací.

Obrázky

Hornicko-geologická fakulta (HGF) Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava je historicky nejstarším pracovištěm této školy. Jak z jejího názvu vyplývá, měla by se specializovat především na výchovu odborníků pro doly a geologický průmysl. „Skutečnost je ale jiná…“ říká děkan HGF prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr. h. c.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Geologie

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...