Multilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 Chemie

Aktuální číslo:

2025/5

Téma měsíce:

Pohlaví

Obálka čísla

Největším nebezpečím pro žáby je člověk

 |  13. 3. 2009
 |  Vesmír 88, 144, 2009/3

Žáby, podobně jako další obojživelníci, mají mnoho nepřátel a nebezpečí na ně číhá na každém kroku. Jejich stavy decimují predátoři, nejrůznější choroby i změny klimatu. Největším nebezpečím pro žáby je ale člověk. Miliony jich každoročně uhynou pod koly vozidel a další miliony skončí na talířích gurmánů. Ochránci přírody bijí na poplach. S žábami by to mohlo brzy dopadnout jako s treskami. Kdysi velmi hojná ryba je dnes vzácností. Populace tresky obecné a tresky skvrnité jsou v důsledku komerčního rybolovu zcela zdecimované a hrozí jim vyhynutí.

Žabí maso je považováno za pochoutku a pečená žabí stehýnka chce mít na talíři stále více lidí. Odhaduje se, že každoročně je pro tyto účely chyceno nejméně 180 milionů žab, ale může to být až 1 miliarda. Nejvíce žab se zkonzumuje v Číně a Indonésii. V posledních 20 letech však trvale stoupá poptávka po žabím mase i v ostatních zemích, včetně zemí EU. Největšími dovozci jsou Francie a Spojené státy, na jejichž trzích skončí každoročně až 4000 tun této pochoutky. Dalšími velkými odběrateli v Evropě jsou Belgie a Lucembursko.

Největším světovým vývozcem žabího masa je Indonésie. Ta jej pro komerční účely vyprodukuje každoročně více než 5000 tun. Na světovém trhu se ale podílejí i další země, pro něž je žabí maso vítaným vývozním artiklem. Protože pro kuchyňské účely se využívají jen zadní nohy žab, jsou zmrazená stehýnka, zbavená kůže a dalších identifikačních znaků, pro konzumenta zcela „anonymní“. Nelze tedy spolehlivě určit druh žáby, ze které pocházejí. Má se všeobecně za to, že maso většiny žab je jedlé. Nicméně v době, kdy na evropském trhu panuje situace, že u každé potraviny je požadováno označení původu a každý kousek masa lze vysledovat až ke konkrétnímu zvířeti, je situace s žabími stehýnky poněkud paradoxní. (Conservation Biology, DOI: 10.1111/j.1523-1739.2008.01165.x)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Milostný život nálevníků

Milostný život nálevníků uzamčeno

Ivan Čepička  |  5. 5. 2025
Pohlavní proces, sex, je jedním ze zásadních vynálezů eukaryot. Projevy s ním spojené jsme zvyklí vídat na makroskopické úrovni, ať už to jsou...
Chromozomy, geny, hormony a pohlaví

Chromozomy, geny, hormony a pohlaví

Jaroslav Petr  |  5. 5. 2025
Na téma „ona a on“ se píšou básně, romány i dramata. Pestré a napínavé příběhy nabízí i příroda. Cesty, jimiž se může ubírat vývoj pohlaví...
Dřevěné mrakodrapy

Dřevěné mrakodrapy uzamčeno

Václav Sebera  |  5. 5. 2025
Nejvyšší člověkem postavené stavby jsou takové, které se přibližují, doslova drápou, k mrakům – mrakodrapy. Nepřekvapuje, že jejich nosné systémy...