Proč hořké je zdravé – i v nose
| 5. 11. 2009Obecně se soudí, že hořká chuť rostlin či jiných potravin varuje před jejich jedovatostí. Snad kromě myslivecké hořké. Obecně se též soudí, že je hořkost vnímána receptory v ústech, a tak je člověk díky chuti chráněn před jedovatou potravou. Nyní se ale ukazuje (Science 325, 1081–1082, 2009; 325, 1131–1134, 2009), že hořké látky dráždí také receptory v nose a v dalších částech dýchacích cest. Když se k nim dostanou, vyvolají kýchání, kašlání nebo smrkání. Tím – stejně jako receptory v ústech – brání jedovatému či dráždivému působení hořkých jedovatých látek. V dýchacích cestách tedy působí i pevné hořké částečky, nejen plynné látky. Receptory v dýchacích cestách po styku s hořkou látkou podráždí řasinkový epitel dýchacích cest, a díky tomu je hořká látka vyloučena spolu s nosním hlenem nebo při kašli.
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [409 kB]