Multilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 Chemie

Aktuální číslo:

2025/4

Téma měsíce:

Prázdno

Obálka čísla

Proč hořké je zdravé – i v nose

 |  5. 11. 2009
 |  Vesmír 88, 695, 2009/11

Obecně se soudí, že hořká chuť rostlin či jiných potravin varuje před jejich jedovatostí. Snad kromě myslivecké hořké. Obecně se též soudí, že je hořkost vnímána receptory v ústech, a tak je člověk díky chuti chráněn před jedovatou potravou. Nyní se ale ukazuje (Science 325, 1081–1082, 2009; 325, 1131–1134, 2009), že hořké látky dráždí také receptory v nose a v dalších částech dýchacích cest. Když se k nim dostanou, vyvolají kýchání, kašlání nebo smrkání. Tím – stejně jako receptory v ústech – brání jedovatému či dráždivému působení hořkých jedovatých látek. V dýchacích cestách tedy působí i pevné hořké částečky, nejen plynné látky. Receptory v dýchacích cestách po styku s hořkou látkou podráždí řasinkový epitel dýchacích cest, a díky tomu je hořká látka vyloučena spolu s nosním hlenem nebo při kašli.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Rostliny vyprávějí o lidech

Rostliny vyprávějí o lidech

Ondřej Vrtiška  |  31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás

O prázdnech v nás uzamčenovideo

Jan Černý  |  31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci

Nejúspěšnější gen v evoluci

Eduard Kejnovský  |  31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...