Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Proč plánovat a jak si vybrat svůj fermentor či bioreaktor?

2. část
8. 10. 2009
 |  Vesmír 88, 678, 2009/10
komerční prezentace

V minulém čísle (Vesmír 88, 586, 2009/9) jsme se zabývali zejména obecnějšími důvody pro zařazení fermentoru nebo bioreaktoru do investičního plánu výzkumné či produkční laboratoře. Pokusil jsem se vyvrátit poměrně častou představu o neúměrně vysoké ceně a složité obsluze moderních fermentorů a bioreaktorů a zmínili jsme i některé základní předpoklady pro výběr kvalitního zařízení, které by mělo spolehlivě sloužit po řadu let. Za nejdůležitější z nich považuji výběr dodavatele, který disponuje mnohaletými zkušenostmi a je schopen vyrábět a dlouhodobě aplikačně i servisně podporovat nejen malé výzkumné fermentory a bioreaktory, ale i jejich mnohonásobně složitější sourozence o objemu několika desítek až tisíc litrů (viz obr.).

Čeho si všímat při výběru fermentoru? Zejména bychom si měli uvědomit, jaké organismy a buněčné linie budeme kultivovat, jaké budeme mít reálné nároky na účinnost míchání a provzdušňování kultury, na rychlost zahřívání a chlazení během kultivace, zda má být zařízení autoklávovatelné, či nám lépe vyhovuje sterilizace na místě, zda dáváme přednost míchání přes magnetickou spojku, nebo přímému míchání. Dále bychom měli vzít v úvahu, jaká je uživatelská přívětivost a univerzalita zařízení a ovládacího softwaru. Řada zmíněných parametrů spolu navzájem souvisí a změnou jednoho často měníme i ostatní.

Jedna ze základních otázek začínajících uživatelů je, jak velikou fermentační nádobu pořídit. Především je třeba vzít v úvahu pracovní objem nádoby a nikoliv její udávaný celkový objem. Např. nádoba o velikosti 1,3 l k fermentoru BioFlo® 115 od firmy New Brunswick Scientific má pracovní objem 0,4 až 1,0 l, zatímco nádoba o celkové velikosti 7,5 l k témuž typu fermentoru má pracovní objem 2,0 až 5,6 l. S velikostí nádoby souvisí i počet dostupných vstupů a výstupů ve víku, jichž je u 1,3 l nádoby 10 a u 7,5 l nádoby 16. Z technických detailů, které by neměly být opomenuty, je třeba zmínit chladič (kondenzátor) výstupních plynů z nádoby fermentoru či bioreaktoru. Kvalitní nerezový chladič je naprosto nezbytný pro delší kultivace nebo pro kultivace při vyšších teplotách, neboť zabraňuje nežádoucímu odpařování a zahušťování kultivačního média. Několikrát byla zmíněna otázka dokonalého provzdušnění a míchání kultury tak, aby se každá buňka v každém okamžiku kultivace nacházela v optimálních podmínkách. Tato otázka není triviální. Kromě tvaru a velikosti nádoby, výkonu motoru míchadla a způsobu přenosu tohoto výkonu do nitra nádoby ovlivňuje míchání zejména tvar a velikost míchadla. Pokud například použijete pro vláknité houby nebo savčí buňky jednoduchou a výkonnou Rushtonovu turbínku s plochými kolmými listy, která je optimální pro kultivaci jednobuněčných mikroorganismů, obdržíte místo kýžené prospívající kultury jemnou sekanou. Některé savčí buňky může poškodit dokonce i přímý kontakt s bublinami vzduchu. Adherentní buňky je navíc nutno kultivovat na suspenzních mikročásticích či jiných nosičích. New Brunswick Scientific klade velký důraz na vývoj nových turbínek a způsobů míchání i provzdušňování kultivačního média a nabízí pro své fermentory či bioreaktory mnoho možností, včetně kompartmentace kultivačního prostoru, která zajišťuje maximální ochranu citlivých buněk při zabezpečení jejich dokonalého zásobení kyslíkem a živinami (viz ukázku některých míchadel).

Je třeba rovněž zvážit, jaký uživatelský komfort nabízí řídicí jednotka, kolik obslouží či kolik má přímo integrováno pump, ventilů pro vzduch a jiné plyny, respektive dalších vstupů a výstupů a samozřejmě i jakou část laboratorního prostoru celý systém zabírá. Pokud dáme přednost obsluze fermentoru či bioreaktoru pomocí externího počítače i tam, kde to není nutné (např. BioFlo®/CelliGen® 115), je dobré opět zvážit, nakolik je software uživatelsky přívětivý pro každodenní rutinní používání a nakolik zároveň v případě potřeby umožňuje programování i velmi složitých experimentů. Nikdy není na škodu, pokud řídicí software umožňuje připojit i zařízení jiných výrobců tak, jak to zvládá například BioCommand® od firmy New Brunswick Scientific, který je plně kompatibilní se standardem OPC (Open Process Control) a může být použit pro propojení, monitorování a ovládání jakýchkoliv laboratorních přístrojů kompatibilních s OPC.

Pokud si chcete pořídit fermentor nebo rozšířit vaše dosavadní fermentační kapacity, neváhejte se poradit s týmem odborníků ze společnosti Eppendorf Czech & Slovakia, s. r. o.

RNDr. Milan Řezka, obchodní zástupce pro New Brunswick Scientific

Navštivte nás na: www.eppendorf.czNapište nám na: eppendorf@eppendorf.cz

Eppendorf Czech & Slovakia s. r. o. • Kolovratská 1476 • 251 01 Říčany u Prahy

tel./fax: +420 323 605 454 • www.nbsc.com</p>

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Laboratorní technika

Doporučujeme

Najít své těžiště kontroly

Najít své těžiště kontroly uzamčeno

„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...