mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Mandelinky se přiživují u slunéček

 |  9. 8. 2007
 |  Vesmír 86, 475, 2007/8

O mandelinkách se všeobecně ví, že se živí listy rostlin, zatímco o slunéčkách je známo, že hubí mšice. Existuje ale celá podčeleď slunéček (Epilachninae), kde se jak larvy, tak dospělci živí také listy rostlin. Až čtyři takové druhy můžeme potkat i v České republice, včetně slunéčka netečného (ne že by se chovalo netečně, ale na krovkách nemá tečky). Některé druhy býložravých slunéček dokonce způsobují nemalé škody v zemědělství. V Mexiku a jižních státech USA žije velký druh Epilachna varivestis, který okusuje listy fazolu a příbuzných rostlin. A přijít v Mexiku o úrodu fazolí je jistě věc vážná.

Mezi mandelinkami je rod Diabrotica neobvyklý tím, že jeho larvy se neživí listy (na rozdíl od dospělých jedinců), ale kořeny a hlízami rostlin. V Americe stejně jako v Evropě jsou tyto mandelinky významným a nepříjemným škůdcem kukuřice (odhadovaná roční ztráta činí 1 miliardu dolarů). Protože běžné insekticidy podzemní části rostlin nechrání, je vhodné pěstovat geneticky modifikovanou (transgenní) kukuřici, která sama produkuje původně bakteriální toxin, hubící pouze příslušníky řádu brouků.

Některé druhy tohoto rodu, jako například Diabrotica porracea, se živí na tykvích. Tykev se stejně jako mnoho jiných rostlin brání proti býložravému hmyzu mechanicky. Šťáva obsažená v cévicích (floému) rostliny je lepkavá a na vzduchu rychle tuhne. Tak může napadená rostlina menším herbivorům zalepit kusadla.

Ve středním Mexiku se dospělí jedinci této mandelinky živí skoro výhradně poddruhem tykve Cucurbita okeechobeensis ssp. martinezii. Také poměrně velké slunéčko Epilachna tredecimnotata žije v Mexiku právě na zmíněném poddruhu tykve. Slunéčka nakusují na listech žilky tak, že celé kusy listů zůstávají bez zásobování cévami i cévicemi. V příslušné části listu poklesne tlak (turgor) a obkousaná oblast pomalu vadne. To zpočátku ani nesnižuje její nutriční hodnotu, a přitom mizí schopnost této části vylučovat obrannou lepkavou mízu. Poškozený list pak zahájí produkci jedu (triterpenu) kukurbitacínu, což je obecná ochrana tykví proti býložravcům. Vadnoucí část listu ale nestačí vyprodukovat jedu dostatek.

Právě výhradně na vadnoucích částech takto nakousaných listů se živí malé mandelinky druhu Diabrotica porracea. Samy svými malými kusadly nedokážou překusovat listové žilky, aby přerušily proud mízy, a tak jsou závislé na výskytu slunéček. Na nepoškozených listech se mandelinky druhu Diabrotica porracea vyskytují rovněž, ale potravu na nich nezískávají. Oportunisticky využívají schopnějších slunéček, aby se vyhnuly obrannému mechanizmu rostliny. Otázkou zůstává, zda mandelinky spotřebují tolik potravy, že to slunéčkům škodí. (Coleopterists bulletin 61, 57–64 2007/1)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Nedvěd

Doc. RNDr. Oldřich Nedvěd, CSc., (*1965) vystudoval entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na Přírodovědecké fakultě JU vyučuje zoologii bezobratlých. V Entomologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i. v Českých Budějovicích se zabývá ekofyziologií hmyzu.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...