Arktida2024banner1Arktida2024banner1Arktida2024banner1Arktida2024banner1Arktida2024banner1Arktida2024banner1

Aktuální číslo:

2024/12

Téma měsíce:

Expedice

Obálka čísla

Pohanka a krevní tlak

 |  9. 11. 2006
 |  Vesmír 85, 644, 2006/11

Pohanka setá (Fagopyrum esculentum) z čeledi rdesnovitých (Polygonaceae) patří mezi tradiční plodiny nejen v Asii, odkud pochází, ale také v řadě evropských zemí. Pověst praví, že k nám se dostala spolu s tatarskými nájezdníky, které nakonec v roce 1241 z Moravy zázrakem vyhnala samotná Panna Maria. Výživnou hodnotou se pohanka podobá spíše luštěninám než obilninám – semena mají až dvanáct procent bílkovin, jsou bohatá na vlákninu, obsahují také vitaminy B1, B2 a některé další zdraví prospěšné látky. Mezi jinými flavonoid rutin, který chrání cévy před křehnutím. Daleko více než v semenech je rutinu v listech, využívaných jako jeden ze zdrojů pro jeho přípravu ve farmakologickém průmyslu. Ochranný vliv pohanky na cévní soustavu se ovšem neomezuje jen na působení rutinu. Pohanka také snižuje hladinu krevního cholesterolu a působí proti vysokému krevnímu tlaku.

Při vzniku a průběhu onemocnění vysokým krevním tlakem hra je důležitou roli angiotenzin I konvertující enzym (ACE), který přeměňuje neaktivní prohormon angiotenzin I na angiotenzin II. Syntetické inhibitory ACE jsou podstatou významných moderních léčiv proti hypertenzi (např. enalapril, kaptopril). Delší dobu je známo, že rovněž extrakty z pohankové mouky potlačují přeměnu angiotenzinu. Látku odpovědnou za tento účinek se podařilo identifikovat až nyní. Yasudo Ayogai z Univerzity v Saitamě (v Japonsku) připravil postupem složeným z řady extrakčních a chromatografických kroků z 2,1 kilogramu pohankové mouky nakonec 57 miligramů účinné látky a podařilo se mu určit její strukturu. Triviální jméno (to je takové to „normální“, které se lépe pamatuje, ale zase neobsahuje informaci o chemické struktuře) pohankový inhibitor ACE zatím ještě nemá. Doufejme, že je – vzhledem k očekávané publicitě ve statích o zdravé výživě – co nejdřív někdo vytvoří. (Phytochemistry 67, 618–621, 2006)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?

Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?

Jiří Hrubý  |  8. 12. 2024
Takto Tomáš Grim nazval úvahu nad svou fotografií ledňáčka a z textové i fotografické části jeho knihy Ptačí svět očima fotografa a také ze...
Do srdce temnoty

Do srdce temnoty uzamčeno

Ladislav Varadzin, Petr Pokorný  |  2. 12. 2024
Archeologické expedice do severní Afriky tradičně směřovaly k bývalým či stávajícím řekám a jezerům, což téměř dokonale odvádělo pozornost od...
Vzhůru na tropický ostrov

Vzhůru na tropický ostrov

Vojtěch Novotný  |  2. 12. 2024
Výpravy na Novou Guineu mohou mít velmi rozličnou podobu. Někdo zakládá osadu nahých milovníků slunce, jiný slibuje nový ráj na Zemi, objevuje...