Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Na tváři lehký smích

 |  14. 7. 2005
 |  Vesmír 84, 371, 2005/7

Nad článkem Pavly Koucké o sebevědomí (v tomto čísle na s. 380) mne napadla řada pozoruhodných a objevných myšlenek, určitě by vás zajímaly, ale radši nic neřeknu. Nemám dost sebevědomí, abych své moudré nápady vystavil veřejné kritice.

A už máme problém. Je nechuť vystavit se kritice znakem nízkého, anebo vysokého sebevědomí? Jsem-li si něčím jist, nepotřebuji kritiku. Nejsem-li si něčím jist, raději si to nechám pro sebe: kritika by zbytečně ohrozila mé sebevědomí. Mimochodem, poslední věta předpokládá, že o svém sebevědomí vůbec vím. Vím?

Napadá mne, že bohulibější než sebevědomí je vědomí sebe. Myslím tím sebereflexi. Vážím si psychologických výzkumů, dokonce i těch, které se opírají o dotazníky. Avšak čím více v takových výzkumech jde o niternou povahu lidské duše, tím méně se dovíme o sobě. Přesněji řečeno, dovíme se cokoliv, včetně věcí protichůdných, jak je trochu vidět i z citovaného článku Pavly Koucké. Zvlášť je třeba být opatrný (i to je vidět) tam, kde se ukrývá jakýsi kruh: ve snaze poznat tu či onu lidskou vlastnost se ptáme lidí, zda ji mají, k čemuž jim předem vždy musíme říct, jak ji poznají. Řekl bych, že tradiční psychologie pomáhá lidské sebereflexi jen nepřímo, například tím, že jí svým tříděním lidských duší nabízí pojmy a témata.

Za vším lidským je jedno neodmyslitelné: bytostný zájem člověka o jeho vlastní zdravé bytí, kde „zdravím“ míním něco velmi obecného, a přitom individuálního. Vážíme si sebe a chceme, aby si nás vážili i druzí a v tomto dvojím vážení aby byla rovnováha. V tom smyslu mluvíme o zdravém sebevědomí a (přidávám) zdravém vědomí sebe. Kdo je si zdravě vědom sebe, umí zkrotit i své sebesilnější sebevědomí tím, že je umně skryje (což je jedna z mála rozumných přetvářek).

Nezapomeňme však na ony ledva zmíněné druhé. Hrají totiž v tom všem velkou roli, možná roli klíčovou. Jsou nejen mými diváky, jsou též mým zrcadlem, a skrze ně i spolutvůrcem mne samotného, mých vlastností. Jsou magickým zrcadlem, do něhož hledím jako ta královna v pohádce a mlčky se táži: Jaký jsem? Kdo jsem? K sebereflexi patří i tato zpětná reflexe skrze druhé.

Napadá mne, že bohulibější než sebereflexe je sebeironie. Ta totiž sebereflexi obsahuje – a ještě něco navíc: humor. Sebeironii totiž najdeme vždy a jen právě tam, kde se kříží sebereflexe se smyslem pro humor. Smysl pro humor – toť vlastnost vpravdě vzácná! Mám ovšem na mysli jemný, citlivý, inteligentní a vynalézavý humor a nikoliv prázdně bujaré rozjaření u piva. Jiskra v očích a cukání koutků úst jsou mi milejší než hlučný řehot.

Smysl pro humor má dvě verze, tvořivou a vnímavou. Někoho vtip napadne, jiný jej ocení. 1) Druhý vypukne smíchem, zatímco prvý se snaží nesmát, nehodí se to. A opět máme problém. Byl by smích nad vlastním vtipem znakem nízkého, anebo vysokého sebevědomí? Pochybuji-li o své schopnosti být vtipný, mohl bych se smát z radosti, že se mi konečně nějaký vtip povedl. Mám-li naopak pocit, že dokáži vždy výborně vtipkovat, proč bych se nezasmál svému povedenému vtipu?

Podobně jako humor má i sebeironie dvojí podobu: mohu žertovat na svůj vlastní účet a mohu se smát, když na můj účet žertují jiní. V druhém případě by to ovšem neměl být smích obranný, hraný a přehnaný, zakrývající dotčení. Rozdíl se přece pozná.

Vzpomínám, jak jsme před lety pořádali první konkurz na postdoka v našem Centru. Sestavil jsem tehdy seznam několika hlavních vlastností, které bychom se měli snažit u uchazečů odhalit. Mezi celkem pochopitelné požadavky (jako je například hloubka a šíře odborných zájmů, schopnost nadhledu, otevřenost k názorům druhých) jsem připojil i smysl pro humor. Soudil jsem (a soudím stále), že je to lepší příznak inteligence než kdejaký IQ test, lepší vybavení pro učenou debatu než sečtělost či výřečnost a že je to i nejlepší záruka sebevědomého zdraví.

Smysl pro humor se nedá nacvičit ani předstírat (a proto nevadí, že si to tady budoucí uchazeči přečtou). Jak jej však seriózně zkoumat? Otázkou „Máte smysl pro humor?“ asi ne. Leda že by odpověď byla vtipnější, než si já sám dovedu představit.

Poznámky

1) Vtipem zde nerozumím anekdotu, která se dá kdykoliv převyprávět. Vtip, o němž mluvím, nelze opakovat, protože jeho vtipnost je svázána s unikátní situací, v níž vznikl a jejíž účastníci jako jediní jej mohou ocenit.

Ke stažení

RUBRIKA: Úvodník

O autorovi

Ivan M. Havel

Doc. Ing. Ivan M. Havel, CSc., Ph.D., (11. 10. 1938 – 25. 4. 2021) po vyloučení z internátní Koleje krále Jiřího pro „buržoazní původ“ dokončil základní školu v Praze a poté se vyučil jemným mechanikem. Později však večerně vystudoval střední školu a večerně také automatizaci a počítače na Elektrotechnické fakultě ČVUT (1961–1966). V letech 1969 až 1971 postgraduálně studoval na Kalifornské univerzitě v Berkeley, kde získal doktorát v matematické informatice. Po návratu se v Ústavu teorie informace a automatizace ČSAV zabýval teorií automatů. Z politických důvodů musel ústav v roce 1979 opustit a až do roku 1989 se živil jako programátor v družstvu invalidů META. Nespokojil se však s prací pro obživu. Organizoval bytové semináře, věnoval se samizdatové literatuře. Po sametové revoluci od listopadu 1989 do června 1990 působil v Koordinačním centru Občanského fóra. V polovině roku 1990 se stal spoluzakladatelem a prvním ředitelem transdisciplinárního pracoviště Centra pro teoretická studia UK a AV ČR. Nadále se zabýval kybernetikou, umělou inteligencí a kognitivní vědou, v souvislosti s transdisciplinaritou jej zajímala komplexita, emergentní jevy, vznik vědomí. V roce 1992 se habilitoval v oboru umělá inteligence. Do roku 2018 přednášel na MFF UK. Od srpna 1990 do konce roku 2019 byl šéfredaktorem časopisu Vesmír. Stejně jako v CTS i zde svou zvídavostí i šíří zájmů propojoval vědce, filosofy, umělce. Editoriály, které psal do Vesmíru, daly vznik knihám Otevřené oči a zvednuté obočí, Zvednuté oči a zjitřená myslZjitřená mysl a kouzelný svět. (Soupis významnějších publikací)
Havel Ivan M.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...