Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Globální oteplování a vymrznutí polních plodin

Proč rostliny nemusejí přežít zimu
 |  15. 12. 2004
 |  Vesmír 83, 692, 2004/12

Globální oteplování je termín, který již dávno překročil hranice odborných diskusí a začal se používat běžně. K charakteristikám počasí v posledních desetiletích patří rekordně vysoké teploty vzduchu v povrchových vrstvách atmosféry, zvýšený výskyt teplých období a nadnormálních ročních teplot. Občas si lze přečíst článek, který pro naše území předpovídá pozvolný nástup téměř subtropického klimatu.

Škody v zimě 2002–2003

Po sérii teplých zim však mnoha zemědělcům ve východní, střední, ale částečně i v západní a jižní Evropě přinesla zima 2002–2003 překvapení v podobě mrazových škod. Silné poškození polních plodin bylo hlášeno v některých oblastech Polska, Slovenska, Ukrajiny, Ruska, Německa, Francie a Srbska. Na území ČR byla zasažena především Morava, kde byly největší škody zjištěny v oblasti Olomouce, Přerova, Kroměříže, Vyškova a Prostějova. Místy mělo vymrznutí polních plodin kalamitní charakter, například na Kroměřížsku muselo být v důsledku špatného přezimování zaoráno 80 % ploch ozimé pšenice, 90 % ozimé řepky a 95 % ozimého ječmene. Podle údajů Ministerstva zemědělství bylo na jaře 2003 v České republice zaoráno celkem 20,1 % (296 467 ha) osetých ploch ozimých plodin a víceletých pícnin, zejména řepek (30 %), ječmenů (29 %) a pšenic (21 %). Odhadovaná ztráta (náklady na osivo, zaorávky a neuskutečněné tržby) činila přes 3 miliardy korun. Z meteorologického hlediska byla v České republice průměrná teplota vzduchu za prosinec, leden a únor v této zimě –3,1 °C, což je stav mírně podnormální (normál je –1,7 °C), nevyskytovaly se však žádné rekordy v teplotních minimech ani v délce mrazových období.

Jak rostliny získávají mrazuvzdornost

K tomu, abychom mohli zjistit, proč některé polní plodiny v zimě 2002–2003 vymrzly, je třeba se nejdříve podívat na podstatu a průběh jejich přezimování. Ozimé plodiny – pšenice, ječmen, řepka, žito, triticale1 – se vysévají během podzimu, kdy vzejdou, intenzivně rostou a zapojí se do porostu. Ke konci podzimu (v listopadu a prosinci) se jejich růst zpomalí a získávají odolnost vůči nepříznivým faktorům zimy, zejména mrazům. Mají-li rostliny získat určitou mrazuvzdornost, musí se otužovat za pozvolného poklesu teplot až k bodu mrazu. Jejich odolnost vůči nepříznivým faktorům zimy podporují i krátkodobé mírné mrazy (do –4 °C), a vzniku vysoké odolnosti naopak brání dlouhodobé podzimní teploty nad 10 °C. Negativní vliv na otužování rostlin má také přemokření půdy. Co se stane, když se sejde teplý a vlhký podzim?

Při oteplení se rostliny málo otužují

Nadnormální srážky v říjnu a listopadu 2002 spolu s velmi teplým listopadem (zejména na Moravě) způsobily, že ozimé plodiny nebyly začátkem zimy dost otužilé. Na počátku prosince 2002 jsme na našem pracovišti v Praze-Ruzyni zjistili mrazuvzdornost ozimů o 4 až 6 °C menší než ve stejném období roku 2001. Od 6. prosince přišly náhle – v důsledku přílivu chladného vzduchu od severovýchodu – celodenní mrazy. Teplota klesla tak rychle, že některé málo odolné ozimy byly poškozeny hned. Celkem byla v této zimě tři mrazivá období (ke konci roku 2002, v poslední polovině ledna 2003 a v únoru 2003). V nižších polohách, kde jindy chrání přezimující polní plodiny sněhová pokrývka, se vyskytly holomrazy. V důsledku přemokřeného povrchu půdy vznikala na poli ledová jezera, v nichž zůstaly rostliny ozimů uzavřeny. Více poškozeny byly ozimy na Moravě, kde byly podmínky pro jejich otužování horší a holomrazy intenzivnější, navíc trvaly déle. Základ pro nepříznivé přezimování polních plodin byl tedy vytvořen na podzim. Obecně lze říci, že při oteplování na podzim a v zimě rostliny ztrácejí otužilost, a tím stoupá riziko, že vymrznou i při mírnějších mrazech.

Se zimou jsme si odvykli počítat

Vysoké zaorávky ozimů byly způsobeny mimo jiné i tím, že se v době globálního oteplování s vymrznutím plodin přestalo počítat. V minulém století se větší plochy poškozených ozimých plodin musely zaorat v průměru jednou za šest až sedm let (viz obrázek) a pěstitelé si vybírali odrůdy se střední až vysokou odolností vůči mrazu. V devadesátých letech 20. století a v prvních letech století 21. však převládaly teplé zimy, ve kterých u nás někde přezimovaly i jarní odrůdy. A právě větší výskyt teplých zim, které nedovolily odhalit málo odolné odrůdy včas, vedl k velkému rozšíření nedostatečně mrazuvzdorných odrůd ozimých plodin. Schopnost větší mrazuvzdornosti totiž obvykle souvisí s menším výnosem odrůdy v příznivých podmínkách, proto zemědělci už od konce devadesátých let dávali odrůdám s nízkou odolností vůči mrazu přednost. Zima 2002–2003 pak výrazné odrůdové rozdíly zviditelnila – vymrznutí bylo možno pozorovat nejen v odrůdových pokusech, ale i na polích v postižených oblastech (obrázek). Nabízí se možnost návratu k většímu výběru a pěstování odrůd s různou mrazuvzdorností.

Poznámky

1) Triticale je vyšlechtený pšenicnožitný hybrid. Má mnoho odrud, které se uplatnují v horších pudních a klimatických podmínkách, kde je pestování pšenice ekonomicky méne výhodné. Vyšlechten byl rovnež pšenicnojecný hybrid tritordeum, vyznacující se velmi vysokým obsahem bílkovin a (zatím) nízkými výnosy.

Fotografií typu „makro“ je více druhů. Jedním z nejzajímavějších je ten, který fotoaparátem zachycuje přírodní svět od zvětšení 1:1 výš – tzn. 2:1 až třeba 8:1. Svět, ve kterém jakoby přestávaly platit fyzikální zákony našeho „velkého světa“. Svět, ve kterém si příroda každodenně ukrývá tisíce malých zázraků. Očima fotografa Milana Blšťáka sem můžete nahlédnout a objevit v přírodě nový rozměr. Fotografie, které ukazují nepoznané a mají v sobě krásu neporušené přírody a pohodu. Více najdete na www.blstak.cz (od února 2005 i na www.macro-world.cz).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství

O autorech

Ilja Tom Prášil

Petr Martinek

Pavla Prášilová

Doporučujeme

Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...
Paradoxní příběh paradoxu obezity

Paradoxní příběh paradoxu obezity uzamčeno

Petr Sucharda  |  7. 7. 2025
Obezita představuje jednu z nejzávažnějších civilizačních chorob, jejíž důsledky zasahují do téměř všech oblastí lidského zdraví. Její definice...