mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Měření cantallockého trojúhelníku

(Vesmír 81, 94, 2002/2)
 |  4. 4. 2002
 |  Vesmír 81, 184, 2002/4

V rámečku na s. 95 je uveden výpočet hmotnosti svrchní (5 až 20 cm mocné) vrstvy kamenité či oblázkové pouště na planině Nazca. Výpočet má některé profesní nedostatky: Například již řadu let je vhodnější používat termín objemová hmotnost (viz jednotky SI) místo uvedené hustoty. Další námitkou je, že se povrch kamenité pouště jen na prvý pohled tváří jako souvislá kamenná vrstva. Tento vzhled je způsoben odvátím prachových a jemných písčitých částic a povlakem pouštního laku, který stírá rozdíly v „okometrické“ zrnitosti na povrchu sedimentu.

Pro výpočet hmotnosti kamení přeneseného lidmi nelze použít údaje o hustotě čediče či andezitu (dle Václava Cílka) a uvedený odhad objemu svrchní vrstvy pouště, ale je nutné použít objemovou hmotnost horniny (sedimentu) i s póry. Hledaná objemová hmotnost se nejlépe zjistí měřením a vážením. V případě planiny Nazca např. vytěžením sedimentu z plochy jednoho metru čtverečního do hloubky 20 cm a zvážením. Vzhledem k bezpečnosti práce doporučuji pytlovat horninu maximálně po dvaceti kilogramech. Měřit a vážit lze in situ, mně se osvědčil dřevěný skládací metr a přezmen (pozn. red.: váhy) z poloviny předminulého století. Jsem ochoten přístroje zapůjčit. Požadovanou přesnost stanovení objemové hmotnosti svrchní vrstvy sedimentu na dvě platné číslice lze s nimi lehce dosáhnout. Vzorec pro výpočet objemové hmotnosti neuvádím, pravděpodobně bych opět dostal osobní dopis od pana RNDr. Václava Cílka o tom, že opisuji učebnice. Pro zjištění variability stanovovaného údaje je nutné pochopitelně odebrat a zvážit vzorky na více místech lokality, v různých sedimentačních prostředích pouštní planiny.

Odhaduji, že v diskutovaném případě by objemová hmotnost z uvedených 3 g/cm3 a číslovka „několik“ dní mohla být nahrazena výrazem „pár“ dní, nebo by mohl být snížen počet potřebných nosičů. Pokud by byla při přenášení vybírána jen hrubá frakce sedimentu a písčitá ponechána napospas větru, produktivita práce by ještě vzrostla. Dále upozorňuji na existenci koeficientu nakypření pro případ, že by někdo srovnával objem odtěženého rostlého sedimentu s objemem antropogenních vyhlídkových pahorků.

Odpověď redakce: Profesní nedostatek je, když používáme přesné veličiny v nepřesných případech. Při jednom orientačním závodu v Sedmihorkách byl na první kontrole pokyn, že závodník získá další azimut, když rok narození národního buditele, který má pamětní desku několik kilometrů odtud na kapli zámku Hrubá Skála, vydělí 20. Ti, kdo potřebovali zcela přesné číslo, si k té kapli doběhli!

Ke stažení

O autorovi

Milan Holub

Ing. Milan Holub, CSc., (*1938) vystudoval ložiskovou geologii na Vysoké škole báňské v Ostravě. Při průzkumu ložisek pracoval řadu let v různých zemích světa. Jako osoba samostatně výdělečně činná se zabývá ekonomikou ložisek nerostných surovin.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...