Největší otravy potravinami
| 5. 12. 2001Přes poměrně přísné laboratorní kontroly, kterými potraviny v posledních dvaceti letech procházejí, byla na světě zaznamenána řada hromadných otrav. Největšího rozsahu byla otrava zmrzlinou v září 1994 v americké Minnesotě. Původcem byla Salmonella enteritidis. Z 3,4 milionu osob, které ji snědly, jich onemocnělo 224 tisíc (6,6 % nakažených). Pasterizovanou základní surovinu tehdy výrobci převáželi v nedostatečně vyčištěných tancích, které byly předtím naplněny nepasterizovaným obsahem vajec.
V roce 1981 zase onemocnělo ve Španělsku po požití rostlinného oleje více než 20 tisíc lidí. Olej pocházel z Francie a byl určen pro průmyslové využití, protože obsahoval anilin. Nesvědomití výrobci ho však smísili s jinými levnými oleji a šířili ho podomním prodejem. Mylně předpokládali, že se anilin při rafinaci odstranil. Ve skutečnosti tam zůstal a během výroby reagoval se složkami řepkového oleje za vzniku dosud neznámých vysoce toxických produktů. Hospitalizováno bylo 11 tisíc pacientů, z nichž asi 800 zemřelo.
Od konce června do poloviny července 2000 vyhledalo v Japonsku lékařskou péči téměř 15 tisíc lidí s příznaky zvracení a průjmů. Laboratorní výzkum ukázal, že v mléce z největší japonské mlékárny, které požili, byl toxin ze Staphylococcus aureus. Mlékárna používala nečištěné a nedezinfikované hadice a do výroby přiřadila i starší neprodané mléko (viz též Vesmír 79, 605, 2000/11).
V květnu 2000 onemocnělo v městečku Walkertonu, západně od kanadského Toronta, krvácivými průjmy více než 2000 dětí a starších občanů. Šest dětí zemřelo. Zdrojem nákazy byla voda z městské vodárny, v níž našli kmen Escherichia coli 0157:H7. Dostal se do vody z jednoho pramene, který po deštích znečistily fekálie ze sousední farmy.
Smažené bramborové lupínky byly zase zdrojem hromadné nákazy v Německu. Mezi dubnem a zářím 1993 tam bylo zjištěno více než 1000 případů salmonelózy, 100 g lupínků totiž obsahovalo 4 až 45 buněk Salmonella saintpaul, S. rubislaw nebo S. javiana. Do výrobku se dostaly pravděpodobně s paprikou, kterou byly lupínky kořeněny. V tomto případě onemocněli jen citliví pacienti (obvykle děti a senioři), nakazil se pouze každý desetitisící spotřebitel. (Food Engineering & Ingredients 26, 33–38, 2001/5)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [351,87 kB]