Aktuální číslo:

2018/7

Téma měsíce:

Co kdyby…

Největší otravy potravinami

 |  5. 12. 2001
 |  Vesmír 80, 712, 2001/12

Přes poměrně přísné laboratorní kontroly, kterými potraviny v posledních dvaceti letech procházejí, byla na světě zaznamenána řada hromadných otrav. Největšího rozsahu byla otrava zmrzlinou v září 1994 v americké Minnesotě. Původcem byla Salmonella enteritidis. Z 3,4 milionu osob, které ji snědly, jich onemocnělo 224 tisíc (6,6 % nakažených). Pasterizovanou základní surovinu tehdy výrobci převáželi v nedostatečně vyčištěných tancích, které byly předtím naplněny nepasterizovaným obsahem vajec.

V roce 1981 zase onemocnělo ve Španělsku po požití rostlinného oleje více než 20 tisíc lidí. Olej pocházel z Francie a byl určen pro průmyslové využití, protože obsahoval anilin. Nesvědomití výrobci ho však smísili s jinými levnými oleji a šířili ho podomním prodejem. Mylně předpokládali, že se anilin při rafinaci odstranil. Ve skutečnosti tam zůstal a během výroby reagoval se složkami řepkového oleje za vzniku dosud neznámých vysoce toxických produktů. Hospitalizováno bylo 11 tisíc pacientů, z nichž asi 800 zemřelo.

Od konce června do poloviny července 2000 vyhledalo v Japonsku lékařskou péči téměř 15 tisíc lidí s příznaky zvracení a průjmů. Laboratorní výzkum ukázal, že v mléce z největší japonské mlékárny, které požili, byl toxin ze Staphylococcus aureus. Mlékárna používala nečištěné a nedezinfikované hadice a do výroby přiřadila i starší neprodané mléko (viz též Vesmír 79, 605, 2000/11).

V květnu 2000 onemocnělo v městečku Walkertonu, západně od kanadského Toronta, krvácivými průjmy více než 2000 dětí a starších občanů. Šest dětí zemřelo. Zdrojem nákazy byla voda z městské vodárny, v níž našli kmen Escherichia coli 0157:H7. Dostal se do vody z jednoho pramene, který po deštích znečistily fekálie ze sousední farmy.

Smažené bramborové lupínky byly zase zdrojem hromadné nákazy v Německu. Mezi dubnem a zářím 1993 tam bylo zjištěno více než 1000 případů salmonelózy, 100 g lupínků totiž obsahovalo 4 až 45 buněk Salmonella saintpaul, S. rubislaw nebo S. javiana. Do výrobku se dostaly pravděpodobně s paprikou, kterou byly lupínky kořeněny. V tomto případě onemocněli jen citliví pacienti (obvykle děti a senioři), nakazil se pouze každý desetitisící spotřebitel. (Food Engineering & Ingredients 26, 33–38, 2001/5)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Člověk páchne *alkoholem

Člověk páchne *alkoholem audio

Jaroslav Petr  |  5. 8. 2018
Že pach lidského těla „vyrábějí“ bakterie, se ví už relativně dlouho. Některé mechanismy tohoto procesu jsou ale dosud stále tajemstvím. Britští...
Do světa a zase zpět

Do světa a zase zpět

Eva Bobůrková  |  31. 7. 2018
Mladý lékař Karel Kieslich o sobě říká: „Splňuji archetyp českého Honzy“. Studuje totiž na University College v Londýně, chtěl by ve světě...
Zahalená Venuše

Zahalená Venuše uzamčeno

Jan Veselý  |  16. 7. 2018
Snímky pořízené ve viditelném a infračerveném oboru kamerou VIRTIS sondy Venus Express zachycují pozoruhodná oblaka v nejvyšších vrstvách...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné