mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Po přízni...

 |  5. 7. 2000
 |  Vesmír 79, 380, 2000/7

Skupina mladých novoguinejských vesničanů na výletě obklopila skupinu mladých bezdomovců, dospávajících v potrhaných spacích pytlích na chodníku ranního Sydney, a začala si je fotografovat jako obzvláště exotické exempláře právě objeveného živočišného druhu. Novoguinejce se nakonec podařilo odvést dříve, než se mohl plně realizovat dramatický potenciál tohoto kontaktu, nicméně bezdomovci pro ně zůstali bezkonkurenčně nejpodivnějším zjevením z celé návštěvy Austrálie. Jejich existence se probírala ještě měsíce po návratu, kolem ohnišť a kerosinových lamp blikajících ve vesnicích na pralesních svazích novoguinejských hor. Představa bezdomovce stejně jako bezprizorného sirotka nebo stařenky je pro tradiční vesnická společenství něčím novým, neboť tam o svého bližního pečuje celé široké příbuzenstvo. Nikde jsem také neviděl duševně choré a tělesně postižené tak přirozeně zapojené do společnosti jako v novoguinejských vesnicích.

Taková pohoda je ovšem vykoupena tím, že každý je svázán tisíci společenskými pouty s desítkami do různé míry spřízněných osob, jakož i s desítkami bližších a vzdálenějších sousedů. Z těch je těžko se vymanit, neboť všichni jsou nadosmrti na tom jednom kopci, kde mají své pozemky. A tak každý musí doživotně nějak vyjít se všemi široko daleko, včetně svého eventuálního vraha, jehož také výborně zná. Zdánlivá idyla vesnického života se při bližším zkoumání mění v horor, alespoň pro Evropana z panelového sídliště, kde pokud člověka někdo v noci praští po hlavě traverzou, tak je to zpravidla naprostý cizinec, a není v tom tedy naštěstí nic osobního.

Na tom, jaká intenzita příbuzenských a sousedských vztahů je příjemná a přijatelná, se lidé z tradičně zemědělských společností s lidmi ze společností urbanizovaných jen těžko shodnou. Na první pohled mnohem nápadnější rozdíly mezi prvním a třetím světem (v technologické úrovni, životním stylu a materiálním blahobytu) jsou nakonec méně důležité, neboť na jejich změny si lze během života zvyknout snáze. Kupříkladu na naší biologické stanici žijí zástupci euroamerických a papuánských civilizací ve stejných materiálních podmínkách, definovaných jako "internet ano, televize ne", celkem spokojeně, zatímco všichni tuší, že zvyknout si na společenské vztahy těch druhých by bylo zhola nemožné. Alespoň mne by v novoguinejské vesnici popadl amok mnohem dříve z přemíry pozorných sousedů než z nedostatku elektřiny.

Zkušenost z tradiční vesnice vede celkem přímočaře k úvaze, že hnacím motorem velkých migrací, výbojů, objevných cest, urbanizace a rozličného technologického pokroku vyvazujícího lidi ze závislosti na půdě není ani tak hledání nových ekonomických příležitostí či touha objevovat neznámé, jako spíš bezhlavý útěk před sousedy a příbuzenstvem. Praktické řešení, shrnuté v úsloví "Po přízni řízni", patří do tradičních, rurálních společností. Moderní alternativou je odejít kolonizovat pacifický atol nebo předměstí Rio de Janeira a doufat, že země zaslíbená bude tak daleko, že tam ten mladší vnuk bratrance matčiny pratety nikdy nedorazí. Jsem na Nové Guineji pátým rokem, a ještě nedorazil.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Eseje

O autorovi

Vojtěch Novotný

Prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc., (*1964) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Zabývá se ekologií herbivorního hmyzu v tropických ekosystémech. Pracuje v Entomologickém ústavu, součásti Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích, přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a vede terénní stanici na Papui-Nové Guineji. Je členem Učené společnosti České republiky.
Novotný Vojtěch

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...