Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Odkdy jsme zemědělci?

 |  5. 7. 1998
 |  Vesmír 77, 415, 1998/7

O původu zemědělství vypovídají archeologické nálezy, nejbohatším zdrojem informací je sám rostlinný a živočišný materiál. Stáří organických zbytků lze zjistit metodou detekce radioaktivního uhlíku, mnohé napoví též morfologie, stáří a pohlaví jedinců.

Navzdory úsilí o jednoduché vysvětlení původu zemědělství (na základě změn klimatu, tlaku vzrůstajícího počtu obyvatel, El Nia) se zdá, že v různých částech světa lidé přecházeli od lovecko-sběračské společnosti k zemědělství různými cestami a přechodná stadia trvala dlouho (na Blízkém východě 3000, ve východní části Severní Ameriky 4000, v Mexiku 6000 let).

O počátcích zemědělství svědčí už důkazy pěstování kukuřice před 9500 lety. Přitom z výzkumů v Cerro Janaqueńa na severu Mexika vyplývá, že kukuřice zdaleka neměla dominantní postavení. Pěstovaly se též tykve (Cucurbita digitata, Cucurbita foetidissima), šalvěj (Salvia sp.), kozinec (Astragallus nuttaliana), různé trávy (Eragrostis intermedia) ad. Živočišné pozůstatky ukazují význam zajíců (Lepus sp.), králíků (Sylvilagus sp.), jelence ušatého (Odocoileus hemionus) a vidloroha (Antilocapra americana). Našly se též želví krunýře a rybí kosti, ale ani v blízkosti řeky se nenašly pozůstatky vodního ptactva.

(Science 279, 1651 a 1661, 1998)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavla Koucká

Mgr. Pavla Koucká (*1975) vystudovala biologii na Přírodovědecké fakultě UK a psychologii na Filozofické fakultě UK, je redaktorkou časopisu Psychologie dnes a doktorandkou na Přírodovědecké fakultě UK.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...