Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Populační cykly drobných hlodavců

(Vesmír 77, 143, 1998/3)
 |  5. 5. 1998
 |  Vesmír 77, 304, 1998/6

Matematické modelování velikostí populací, vycházející z představy, že velikost následující populace je funkcí populace nynější, lze vyjádřit vztahem

x1 = rx(1–x).

Při malém r (faktor růstové potence populace) daná populace vymizí, při středních hodnotách bude dosaženo setrvalého stavu, při zvyšování se objeví periody četnosti a při dalším růstu r se budou velikosti populace chovat chaoticky. Nedosáhnou nikdy rovnovážného stavu a z velikosti „nynější“ nebude možno usoudit na velikost „příští“. (Podrobněji viz James Gleick: Chaos a vznik nové vědy, Ando Publishing, Brno 1997, s. 63–83). Hlodavci se velkými – chaotickými – fluktuacemi četnosti populací mohou bránit před silným rozmnožením predátorů, kteří jsou na nich závislí. V obdobích s extrémně velkou početností populace zase může být větší množství kombinací genetického materiálu a výhodné zásahy do životního prostředí (potlačení konkurenčních druhů, šíření) a podobně. Nastavení faktoru r je při tom vlastností daného druhu (např. „extrémní“ reprodukční schopnost hrabošů).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie

O autorovi

Jaroslav Gutvirth

MUDr. Jaroslav Gutvirth (*1951) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze - obor všeobecné lékařství. Je spacialistou na infekční choroby a urgentní medicínu.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...