Kyselý déšť a blesky
| 5. 7. 1997Při bouřce nemusí zkysnout jen mléko! Podle B. Railsbacka z Georgijské univerzity (USA), který loni měřil pH dešťové vody při 14 bouřkách v severozápadní Georgii, kleslo pH vody během bouřky v průměru na 3,63, zatímco za normálního deště bez bouřky dosahovalo pouze 4,05. Railsback se domnívá, že blesky produkují v ovzduší vysoce reaktivní složky (ozon, hydroxylové ionty,...), které spolu s vodu vedou ke vzniku kyseliny dusičné a kyseliny sírové. Podporuje to i zjištění, že pH vzorků odebraných ve dne bylo nižší (tj. vzorky byly kyselejší) než pH vzorků odebraných v noci, tzn. sluneční světlo rovněž podporuje vznik oxidantů.
Railsback ve svém článku v časopise The Science of the Total Environment 198, str. 233, 1997 si všímá ještě rychlosti, s níž se kyselost deště za bouřky mění: „Musí tu být nějaký proces, který je rychlejší než cokoli, co dnes známe.“