Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Simulátor pacientů alergických na sóju

 |  5. 10. 1997
 |  Vesmír 76, 595, 1997/10

Sója je jednou ze složek potravy, která dokáže vyvolat velmi silné alergické reakce. Její stále rostoucí používání jako náhrady za živočišné proteiny by se mohlo stát významným problémem pro velké množství konzumentů citlivých na sóju. Při vývoji potravinářských produktů se proto hledají nové metody, jak alergenitu potravin stanovit předem. Dr. Yamaiúshimu s kolegy se v Japonsku podařilo vyvinout mikrotest, který takové hodnocení umožňuje. Metoda využívá specifickou protilátku anti-Glym Bd 30K proti jednomu z hlavních sójových alergenů. Zdá se, že tento test bude představovat efektivní simulátor pacientů alergických na sóju.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...