Kořením proti oxidativnímu stresu
| 5. 10. 1997Hořčice, hřebíček, oregano (dobromysl), tymián a nové koření jsou tradiční konzervační, dochucovací i léčivé ingredience. O koření je známo, že obsahuje látky s obzvlášť účinnou antioxidativní aktivitou. V současném honu na léky omezující nebo neutralizující četné negativní vlivy znečištěného vnějšího prostředí nemohlo ani koření zůstat bez povšimnutí. Látky s antioxidativními účinky hrají důležitou roli v boji proti následkům způsobeným oxidativním stresem. Ten je na buněčné a molekulární úrovni navozován kyslíkovými, peroxidovými a hydroxylovými radikály, které vznikají z molekul kyslíku nejen při metabolických procesech, ale i vlivem různých negativních faktorů z vnějšího prostředí, znečištěním, radiolýzou a UV-zářením. Indukují oxidativní poškození biomolekul, jako jsou proteiny, lipidy a nukleové kyseliny. Poškození se navenek projeví rychlejším stárnutím organizmu, různými nemocemi a také zvýšeným výskytem rakoviny. Obranné mechanizmy do jisté míry tyto nebezpečné radikály neutralizují. Patří mezi ně jak různé enzymy, jako např. superoxid dismutázy, katalázy, peroxidázy, tak i nízkomolekulární látky, jako jsou tokoferol, polyfenolové sloučeniny a kyselina askorbová. Z hlediska ochrany zdraví je důležité hledat látky, které tomuto procesu v organizmu pomáhají a samy mají schopnost neutralizace kyslíkových radikálů. Mohou sloužit jako základ pro vývoj nových léků nebo jako prevence před některými chorobami.
V testech in vitro, kde se měřila schopnost inaktivace kyslíkatých radikálů, se testoválo 51 druhů koření. Nejefektivněji se v tomto směru projevovaly právě výše zmíněné druhy koření. Z jednoho se dokonce podařilo identifikovat a izolovat aktivní sloučeninu. (Biosci. Biotech. Biochem. 61, 118–123, 1997)