Aktuální číslo:

2021/5

Téma měsíce:

150 let Vesmíru

Kořením proti oxidativnímu stresu

 |  5. 10. 1997
 |  Vesmír 76, 597, 1997/10

Hořčice, hřebíček, oregano (dobromysl), tymián a nové koření jsou tradiční konzervační, dochucovací i léčivé ingredience. O koření je známo, že obsahuje látky s obzvlášť účinnou antioxidativní aktivitou. V současném honu na léky omezující nebo neutralizující četné negativní vlivy znečištěného vnějšího prostředí nemohlo ani koření zůstat bez povšimnutí. Látky s antioxidativními účinky hrají důležitou roli v boji proti následkům způsobeným oxidativním stresem. Ten je na buněčné a molekulární úrovni navozován kyslíkovými, peroxidovými a hydroxylovými radikály, které vznikají z molekul kyslíku nejen při metabolických procesech, ale i vlivem různých negativních faktorů z vnějšího prostředí, znečištěním, radiolýzou a UV-zářením. Indukují oxidativní poškození biomolekul, jako jsou proteiny, lipidy a nukleové kyseliny. Poškození se navenek projeví rychlejším stárnutím organizmu, různými nemocemi a také zvýšeným výskytem rakoviny. Obranné mechanizmy do jisté míry tyto nebezpečné radikály neutralizují. Patří mezi ně jak různé enzymy, jako např. superoxid dismutázy, katalázy, peroxidázy, tak i  nízkomolekulární látky, jako jsou tokoferol, polyfenolové sloučeniny a kyselina askorbová. Z hlediska ochrany zdraví je důležité hledat látky, které tomuto procesu v organizmu pomáhají a samy mají schopnost neutralizace kyslíkových radikálů. Mohou sloužit jako základ pro vývoj nových léků nebo jako prevence před některými chorobami.

V testech in vitro, kde se měřila schopnost inaktivace kyslíkatých radikálů, se testoválo 51 druhů koření. Nejefektivněji se v tomto směru projevovaly právě výše zmíněné druhy koření. Z jednoho se dokonce podařilo identifikovat a izolovat aktivní sloučeninu. (Biosci. Biotech. Biochem. 61, 118–123, 1997)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Jaké to je být fanouškem

Jaké to je být fanouškem

Dan Bárta  |  3. 5. 2021
Jsem ročník 1969. Poprvé jsem uviděl Vesmír na stole v kuchyni u svého spolužáka z gymplu v půlce osmdesátek. Na mou nejapnou otázku, jestli „jede...
Složitá jednoduchost virů

Složitá jednoduchost virů uzamčeno

Ivan Hirsch, Pavel Plevka  |  3. 5. 2021
Místo tradičního redakčního rozhovoru tentokrát nabízíme dialog virologů dvou generací a odlišných specializací, Ivana Hirsche a Pavla Plevky.
Časy Vesmíru

Časy Vesmíru

Tomáš Hermann  |  3. 5. 2021
První číslo Vesmíru vyšlo 3. května 1871, časopis tedy letošním květnovým číslem slaví 150. narozeniny. Při cestě do jeho historie můžeme za...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné