Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zajímavým čtením

 |  5. 11. 1996
 |  Vesmír 75, 657, 1996/11

je pro někoho i rozpočet na výzkum. Z japonského rozpočtu na r. 1997 se dovídáme: japonská vláda zvýšila částky věnované na výzkum (MITI o 17 %, agentura pro vědu a techniku o 8 %). Přesto některé obory dostaly méně (např. rychlé množivé reaktory). Které obory se dostaly na výsluní? Procentuálně vedou analýza struktury proteinů (+764 %), výzkum mozku (+300 %), výzkum laserů v oblasti X-paprsků (+133 %), lidský genom (20 %). Nad vysokými procentuálními přírůstky není třeba padat do mdlob: Analýza struktury proteinů celkově dostane asi 16,3 milionu dolarů, tři čtvrtiny této částky však spotřebuje výzkumný kanál na největším zdroji synchrotronového záření Spring-8. Podobně z částky na výzkum mozku nemalou část spotřebuje nově zakládaný ústav. (Nature 383, 7, 1996)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...