Hydrogenované pokrmové tuky a infarkty
| 5. 4. 1995Je známá epidemiologická evidence, že požívání hydrogenovaných (ztužených) pokrmových tuků (margarinů) je spojeno s vyšším výskytem koronární srdeční nemoci, než používání tuků tekutých (olejů), jak jsme již uvedli ve Vesmíru 72, 416, 1993/7 (dle Lancet 341, 581, 1993) . V čísle The Lancet ze 4. 2. (345, 269, 273, 276, 1995) se to trochu zpochybňuje. Při hydrogenaci vznikají trans-izomery z přirozeně se vyskytujících cis-izomerů nenasycených mastných kyselin. Rozdíl mezi nimi je v prostorovém uspořádání molekuly. V tuku lidí, kteří prodělali infarkt myokardu, však není více trans-izomerů než v tuku kontrolních osob. Ani v tuku lidí náhle podlehnuvších srdeční smrti se jich více nenašlo. To, že se trans-izomery nenacházejí ve zvýšené míře v tuku nemocných nebo zemřelých na infarkt, ovšem samo o sobě nezaručuje, že ve sklerotických lezích ve věnčitých cévách se těch trans-izomerů neusazuje více. Nicméně margarin není tak nezdravý, jak se dosud zdálo. Maštění olejem je ovšem zdravější.