Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/10

Téma měsíce:

Konzervace

Obálka čísla

Hydrogenované pokrmové tuky a infarkty

 |  5. 4. 1995
 |  Vesmír 74, 235, 1995/4

Je známá epidemiologická evidence, že požívání hydrogenovaných (ztužených) pokrmových tuků (margarinů) je spojeno s vyšším výskytem koronární srdeční nemoci, než používání tuků tekutých (olejů), jak jsme již uvedli ve Vesmíru 72, 416, 1993/7 (dle Lancet 341, 581, 1993) . V čísle The Lancet ze 4. 2. (345, 269, 273, 276, 1995) se to trochu zpochybňuje. Při hydrogenaci vznikají trans-izomery z přirozeně se vyskytujících cis-izomerů nenasycených mastných kyselin. Rozdíl mezi nimi je v prostorovém uspořádání molekuly. V tuku lidí, kteří prodělali infarkt myokardu, však není více trans-izomerů než v tuku kontrolních osob. Ani v tuku lidí náhle podlehnuvších srdeční smrti se jich více nenašlo. To, že se trans-izomery nenacházejí ve zvýšené míře v tuku nemocných nebo zemřelých na infarkt, ovšem samo o sobě nezaručuje, že ve sklerotických lezích ve věnčitých cévách se těch trans-izomerů neusazuje více. Nicméně margarin není tak nezdravý, jak se dosud zdálo. Maštění olejem je ovšem zdravější.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

Michal Anděl  |  30. 9. 2024
Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...
Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl  |  30. 9. 2024
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame uzamčeno

Anna Imbert Štulc  |  30. 9. 2024
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...