Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Další společné účinky NO a CO

 |  5. 10. 1994
 |  Vesmír 73, 595, 1994/10

Oxid dusnatý (NO) hraje významnou úlohu při regulaci řady biologických procesů. V poslední době se stále zřetelněji ukazuje, že podobnou roli může mít i oxid uhelnatý (CO). Přesto, že jde rovněž o toxický plyn, organizmus je vybaven enzymy, které oxid uhelnatý cíleně produkují, zejména při odbourávání hemu hemoxygenázou. Jak oxid dusnatý, tak oxid uhelnatý ovlivňují produkci „druhého posla“ – cyklického GMP – vazbou na rozpustnou guanylátcyklázu. Již dříve se poukazovalo na význam produkce NO a CO v nervové tkáni pro přenos nervových signálů. Z nedávno publikované práce vyplývá, že CO má podobné vazoaktivní účinky jako NO, tzn. že uvolňuje kontrakci hladkých svalů cév a tím může působit ochranně např. při ohrožení srdce nedostatkem kyslíku. Dalším pozitivním efektem oxidu uhelnatého je to, že (opět podobně jako oxid dusnatý) zabraňuje adherenci leukocytů v místě buněčného poškození a tak brání rozvoji zánětu. Z tohoto hlediska je jistě zajímavé, že oxid dusnatý i oxid uhelnatý se vyskytují v cigaretovém kouři. Meth. Find. Exp. Clin. Pharmacol. 15 (1993) 617

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Wilhelm

Doc. RNDr. Jiří Wilhelm (*1950) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. V Ústavu lékařské chemie a biochemie II. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy se zabývá volnými radikály.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...