mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Předchůdce člověka na Sibiři před 500 000 lety?

 |  5. 4. 1994
 |  Vesmír 73, 233, 1994/4

O tuto senzaci se zasloužil archeologové Jurij A. Močanov a jeho žena Světlana Fedosejevová. Před 12 lety totiž nalezli při vykopávkách na severu Sibiře několik neopracovaných kamenů. Byly objeveny při odkrývání 3 000 až 4 000 let starého hrobu v lokalitě zvané Diring-Juriach na řece Leně. Zatímco pro jejich kolegy to bylo několik šutrů, Močanov v nich viděl rané kamenné nástroje.

Kameny Kameny, jež byly nalezeny pod hrobem, se totiž podobaly kamenům, které Močanov a Fedosejevová již viděli. Ty však pocházely z východní Afriky a byly staré 2,4 milionu let a jsou považovány za nejstarší známé nástroje.

Tento nález by byl velkou událostí, neboť dosud paleontologové nepochybovali o tom, že Sibiř byla osídlena lidmi až před 20 000 až 30 000 lety. V následujících letech bylo objeveno přes 4 000 artefaktů. Močanov na základě podobností mezi africkými a sibiřskými nástroji a na základě předběžné studie, která určila stáří naleziště na 3 miliony let, usoudil, že lidstvo povstalo v této době na severu dnešního Ruska. Není divu, že nebyl brán příliš vážně. V poslední době Močanov s manželkou ukázali své artefakty expertům v USA. Ti stanovili jejich stáří pomocí termoluminiscence na nejméně 500 000 let. To je sice mnohem méně, než předpokládá Močanov, ale přesto by to bylo úžasné zjištění. Otvírá nové možnosti. Homo erectus se mohl rozšířit na sever mnohem dříve, než se předpokládalo. A je rovněž možné, že by se H. erectus dostal ze Sibiře přes Behringovu úžinu do Ameriky mnohem dříve, než je běžně akceptovaný názor o osídlení Ameriky lidmi před 14 000 lety. Nejsevernější nález H. erectus se nachází v Číně o 2 500 km jižněji než Diring. National Geographic Society vyslala Michaela Waterse z texaské A&M univerzity do Diring-Juriach, aby pomohl s průzkumem. Waters potvrdil, že artefakty ležely ve větrem navátých píscích a křemencích vhodných pro termoluminiscenční určování stáří.

Jeden člověk však je s určeným stářím nálezů 500 000 let velmi nespokojen – Močanov. Ten stále ještě doufá, že nalezne doklady pro to, že nálezy jsou staré 3 miliony let a že tedy člověk pochází z území dnešního Ruska!

Ale i kdyby závěrečná zpráva amerických odborníků M. Waterse a S. Formana, která má být hotova v červnu, potvrdila stáří pouhých 500 000 let, byl by to úžasný nález. O paleoklimatu Sibiře máme velmi málo dokladů. Archeologové však soudí, že toto naleziště je tak daleko na severu, že podmínky se zde pravděpodobně podobaly dnešním i v teplých meziledových obdobích. Dnes zde např. v lednu klesá až na –40 °C. Odpůrci ranějšího zalidnění amerického kontinetu totiž argumentují, že lidé tehdy nebyli technicky tak vyspělí, aby odolali arktickým podmínkám. Jestliže však předchůdci dnešního člověka žili trvale v blízkosti polárního kruhu, museli umět zhotovit rukavice a obuv. Museli vědět, jak přežít arktickou zimu. Co by jim mohlo zabránit, aby ze Sibiře přešli na americký kontinent?

Science 263, 611-612, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Archeologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...