Multilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 ChemieMultilicence2025 Chemie
i

Aktuální číslo:

2025/4

Téma měsíce:

Prázdno

Obálka čísla

Správně uvařit vajíčko je věda

 |  3. 3. 2025
 |  Vesmír 104, 141, 2025/3

Dosáhnout optimální konzistence bílku i žloutku při přípravě vajíčka naměkko není snadné. Ani mezi fajnšmekry populární metoda sous vide, spočívající v hodinovém vaření při teplotách 60–70 °C, nezaručuje úspěch, protože teploty <70 °C zvládnou denaturovat pouze ovotransferin, ne však ostatní bílkoviny. Nově publikovaný postup vychází z modelování dynamiky tekutin. Doporučuje vajčíka vařit 32 minut a v dvouminutových cyklech střídat teploty 100 a 30 °C. Díky tomu si žloutek drží stálou teplotu 67 °C, zatímco teplota bílku kolísá mezi 35 a 100 °C. To stačí k denaturaci, ale zabrání úplnému ztuhnutí. Takto připravené vajíčko má krémovou konzistenci žloutku i bílku a žloutek si uchová více polyfenolů, jak potvrdila analýza pomocí NMR a hmotnostní spektrometrie. Na obrázku jsou zleva vajíčka: syrové, natvrdo, naměkko, sous vide a uvařené se střídáním teplot.

Di Lorenzo E. et al.: Commun. Eng., 2025, DOI: 10.1038/s44172-024-00334-w

 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Rostliny vyprávějí o lidech

Rostliny vyprávějí o lidech

Ondřej Vrtiška  |  31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás

O prázdnech v nás uzamčenovideo

Jan Černý  |  31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci

Nejúspěšnější gen v evoluci

Eduard Kejnovský  |  31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...