i

Aktuální číslo:

2025/3

Téma měsíce:

Humor

Obálka čísla

Kasava

Důležitá plodina i zdroj zdravotního rizika
 |  3. 3. 2025
 |  Vesmír 104, 184, 2025/3

Kasava (maniok jedlý, Manihot esculenta) patří spolu s rýží a kukuřicí mezi nejdůležitější kulturní plodiny a zdroje škrobu v tropických a subtropických oblastech a závisí na ní okolo 500 milionů lidí. V Latinské Americe je známá pod jménem mandioca nebo také manioc. Tato pryšcovitá (Euphorbiaceae) keřovitá plodina je pěstována pro jedlé škrobovité hlízy (obr. 4), ze kterých se extrahuje škrobová substance zvaná tapioca. Z ní vyrobená mouka se v Brazílii nazývá farofa a v západní Africe garri. Kasava má vysoký obsah sacharidů a kvašením z ní lze připravit alkoholický nápoj. Listy kasavy se také používají pro přípravu zeleninových salátů. Výhodou rostliny je vysoká tolerance vůči suchu a schopnost růst i na nepříliš kvalitních půdách.

Kasava obsahuje toxické látky a před konzumací musí být náležitě upravována. Hlízy, slupka a listy kasavy obsahují glykosid linamarin, který působením enzymu linamarázy uvolňuje kyanovodík. Jeho množství závisí na tom, zda jde o hořkou, nebo sladkou odrůdu, přičemž v hořké odrůdě je ho více. Typickou metodou úpravy je vyluhování hlíz ve vodě po dobu asi 24 hodin, spojené s fermentací a následným usušením. Konzumace neupravené kasavy může mít vážné dopady na zdraví v podobě neuropatií zvláště dolních končetin (v rovníkové Africe zvané konzo), strumy, zhoršení zraku, oslepnutí nebo i smrti [1]. K otravám způsobeným konzumací nevyluhovaných nebo málo vyluhovaných hlíz docházelo v minulosti často v období hladomoru, např. za tzv. čínského Velkého skoku vpřed [2]. Švédský lékař Hans Rosling, známý svou optimistickou knihou o zlepšování stavu světa [3], popisuje příznaky nemoci konzo, které poznal během své práce na severu Mosambiku, kdy mylná záměna otravy kyanovodíkem za nakažlivou nemoc měla tragické následky pro místní vesnici.

Nyní vidíte 38 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Glosy

O autorech

Ondřej Šráček

Bohdan Kříbek

Vojtěch Ettler

Martin Mihaljevič

Doporučujeme

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller?

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? uzamčeno

Irena Jirků  |  3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?

Mají zvířata smysl pro legraci?

Jaroslav Petr  |  3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu

Selský rozum u kulatého stolu uzamčeno

Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...