Ranní káva, dobrá káva
| 3. 2. 2025Konzumace kvalitní kávy má blahodárný vliv na zdraví, o tom už dnes není pochyb. Nová observační studie naznačuje, že u zdravotních benefitů možná záleží i na tom, v kterou denní dobu svou kávu pijete.
Studie srovnávala lidi, kteří pijí svůj životadárný nápoj pouze v ranních hodinách (bráno striktně časově, tedy mezi čtvrtou ráno a polednem), s těmi, kteří pijí kávu po celý den (ráno, odpoledne i večer). Výsledky vypadají poměrně jednoznačně: ranní pijáci mají lepší zdravotní vyhlídky (riziko úmrtí na jakoukoli příčinu, tedy „all-cause mortality“, a riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci) než lidé, kteří konzumují své kávové nápoje po celý den. Nutno dodat, že obě skupiny měly lepší prognózu než lidé, kteří kávu nepijí (byť u „celodenních konzumentů“ byly rozdíly na úrovni statistické chyby). Kofein obsažený v kávových nápojích logicky narušuje kvalitu spánku (spojenou i s nižší produkcí melatoninu), čím později člověk kávu pije, tím větší pravděpodobnost nekvalitního spánku oproti těm, kteří většinu kofeinu stihli odbourat, než si lehli do postele. A nekvalitní spánek vede k …však víme.