i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ječmen rozplétá zamotané tajemství

 |  10. 7. 2023
 |  Vesmír 102, 369, 2023/7

Jak se 20 centimetrů dlouhá dvoušroubovice DNA vejde do chromozomu, který je 25 000× kratší? Je jasné, že chromatin (komplex DNA a proteinů) je v chromozomech během buněčného dělení složitě smotán (Vesmír 97, 34, 2018/1), ale jak přesně? Vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR spolu s německými kolegy studovali velké chromozomy ječmene, které dovedou pomocí laserové průtokové cytometrie izolovat v milionových počtech (Vesmír 97, 718, 2018/12). Využili metodu umožňující zkoumat trojrozměrné uspořádání celých genomů, pokročilé mikroskopické techniky a počítačovou simulaci. Potvrdili starší hypotézu, že chromatin je v chromozomech poskládán do těsně vinuté šroubovice, jejíž závity se částečně prolínají.

Kubalová I. et al.: Nucleic Acids Res., 2023, DOI: 10.1093/nar/gkad028

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie, Genetika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...