Houby sají DNA
| 4. 12. 2023Kdybychom chtěli studovat zatím neprozkoumané místo na Zemi, téměř jistě bychom je našli v mořských hlubinách. Výzkum v takových oblastech je však nákladný, a to i při použití novějších metod, jako je např. analýza environmentální DNA (eDNA, viz též Vesmír 99, 36, 2020/1). Ta se z organismů uvolňuje do prostředí a zpětně umožňuje zjistit druhovou pestrost života na daném místě. Environmentální DNA je však ve velkých hloubkách poměrně málo, proto získání jejího dostatečného množství vyžaduje přefiltrování značného objemu vody. Cestou, jak snížit náklady, by bylo využít ke spolupráci někoho, kdo by eDNA zachytil za nás. Vhodnými adepty se zdají houbovci (Porifera, též živočišné houby), a to díky svému (dosud nezajímavému) způsobu získávání potravy – pumpují skrz své tělo vodu a filtrují z ní plankton.1) A právě při tomto procesu mohou zachytit eDNA.