Aktuální číslo:

2024/11

Téma měsíce:

Strach

Obálka čísla

Kila a cigára: Co na to mikrobiom?

 |  2. 5. 2022
 |  Vesmír 101, 285, 2022/5

Kouření a nadváha patří k těm nejvýznamnějším rizikovým faktorům zkracujícím délku života. Kuřáci mají přitom v boji s nadváhou statistickou výhodu: bývají obecně hubenější. Na druhou stranu ale jejich snaha o odvykání kouření často vede k rychlému nabírání kil, což je nakonec od podobných pokusů mnohdy odradí. Proč se s cigaretami hubne a bez nich tloustne? Je známo, že nikotin, návyková složka cigaretového kouře, aktivuje jeden druh acetylcholinových receptorů, které se vyskytují mj. na neuronech řídících příjem potravy. Stimulace nikotinem vede k tlumení pocitu hladu. A když se pak nikotinu náhle nedostává, narůstá i příjem potravy. Další mozková centra pak mohou pod vlivem nikotinu zvedat bazální energetický výdej a usnadňovat tak kuřákům pálení kalorií.

Současný výzkum ale ukazuje, že vliv odvykání kouření na tělesnou hmotnost nemusí být zprostředkován jen čistě nervovou soustavou. Tak třeba u myší, které výrazně tloustly po přechodném vystavení cigaretovému kouři, se tomuto nabírání hmotnosti dalo předejít léčbou antibiotiky. Podobné výsledky většinou naznačují možné zapojení mikrobiomu (zpravidla střevního) – a skutečně: bezmikrobní zvířata na cigaretový kouř tak výrazně nereagovala a jejich tělesnou hmotnost bylo možné ovlivňovat přenosem mikrobů z jiných myší – zkouřených nebo kontrolních. Mikrobiota často ovlivňuje procesy v těle prostřednictvím speciálních metabolitů, jako je např. dimetylglycin. V tomto ohledu je zajímavé, že tloustnutí bylo možné předcházet i podáváním diety se sníženým obsahem cholinsulfátu, ze kterého bakterie dimetylglycin vyrábějí. Ačkoliv mikroby takto citlivě reagovaly na cigaretový kouř, samotný nikotin podobný účinek postrádal, takže zde patrně hrála roli jiná, neznámá složka cigaretového kouře. Určit látku, která je zodpovědná za pozorovaný účinek, by mohlo mít i přímé praktické dopady. Třeba by cigaretový průmysl ochotně odstranil ze svých výrobků nenikotinovou složku, která jeho zákazníkům znepříjemňuje odvykání (nebo by k takovému kroku mohl být dotlačen ministerstvy zdravotnictví). Než se však dostaneme k podobnému praktickému uplatnění nových poznatků, bude vhodné potvrdit, že u lidských kuřáků fungují střevní podnájemníci podobným způsobem, jak se to jeví u myší.

Fluhr L. et al.: Nature, 2021, DOI: 10.1038/s41586-021-04194-8

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína, Fyziologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph.D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Postdoktorskou stáž strávil na Stockholmské univerzitě a v současnosti se ve Fyziologickém ústavu AV ČR zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Se štírem na štíru

Se štírem na štíru

Daniel Frynta, Iveta Štolhoferová  |  4. 11. 2024
Člověk každý rok zabije kolem 80 milionů žraloků. Za stejnou dobu žraloci napadnou 80 lidí. Z tohoto srovnání je zřejmé, kdo by se měl koho bát,...
Ustrašená společnost

Ustrašená společnost uzamčeno

Jan Červenka  |  4. 11. 2024
Strach je přirozeným, evolucí vybroušeným obranným sebezáchovným mechanismem. Reagujeme jím na bezprostřední ohrožení, které nás připravuje buď na...
Mláďata na cizí účet

Mláďata na cizí účet uzamčeno

Martin Reichard  |  4. 11. 2024
Parazitismus je mezi živočichy jednou z hlavních strategií získávání zdrojů. Obvyklá představa parazitů jako malých organismů cizopasících na...