i
Bobří hráze zlepšují kvalitu vody
| 5. 12. 2022 | Vesmír 101, 729, 2022/12
Jedním z důsledků změn klimatu jsou častější sucha, která zhoršují kvalitu vody v řekách, protože v menším objemu vody se koncentrují živiny a polutanty. Růst teploty ale zároveň umožňuje šíření bobra kanadského (Castor canadensis) do nových lokalit. Nově publikovaný výzkum z povodí řeky East v Coloradu ukázal, že bobří hráze kvalitu vody naopak zlepšují. Výrazně zvyšují hydraulický gradient (dokonce více než extrémní hydrologické situace, k nimž patří např. jarní tání) a více vody díky nim proniká do příbřežní zóny, která funguje jako filtr živin i polutantů. Je to pozoruhodný příklad negativní zpětné vazby, jíž ekosystém tlumí důsledky klimatických změn.
Dewey C. et al.: Nat. Commun., 2022, DOI: 10.1038/s41467-022-34022-0
Ke stažení
článek ve formátu pdf [450,01 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem 
Eva Bobůrková | 3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná 
Natalie Venclová, Kateřina Tomková | 3. 2. 2025
Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak 
Marek Janáč | 3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...