mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Podmínky pavoučí pedofilie

 |  12. 7. 2021
 |  Vesmír 100, 428, 2021/7

Černí vdováci (tj. samci černých vdov, kteří se přitom sami vdovcem nikdy nestanou) mají krátký život a jednoduchý cíl. Najít a oplodnit. Kanibalismus je u pavouků relativně běžný a právě snovačky (jak se černé vdovy správně nazývají) jsou konzumací svých partnerů proslulé. Tito se vlastně obětují dobrovolně, protože se samici během kopulace sami nabídnou – specifickým saltem se natočí před její chelicery, což je signál, který kanibalismus samice spouští.

Existuje však jistá možnost, že páření přežije – tou je pedofilie. U pavouků je běžné, že samci najdou nedospělou samici a počkají u ní, dokud se nesvlékne a nedosáhne dospělosti, respektive se s ní spáří během jejího posledního svlékání, kdy není příliš nebezpečná. U snovačky hnědé a Hasseltovy jsou někteří samci natolik nedočkaví, že se páří s nedospělou samicí. Taková samice už má prakticky vyvinuté a sklerotizované spermatéky a po posledním svlékání je schopná použít uložené spermie k oplodnění svých vajíček. Hlavní rozdíl však je v tom, že tato „lolitka“ nemá kanibalské choutky, tudíž samec může odejít a zkusit hledat štěstí ještě jinde.

Lenka Sentenská z Masarykovy univerzity se se svými kolegy rozhodla prozkoumat, nakolik běžná je tato alternativní rozmnožovací strategie u snovaček hnědých. Samci měli v experimentech možnost vybrat si mezi dvěma samicemi. Pokud volili mezi dospělými samicemi mladými a starými, žádné preference neprojevovali. Pokud si měli volit mezi mladými „lolitkami“ a samičkami těsně před prahem dospělosti, také nebyli příliš vybíraví. Pokud však mohli volit mezi dospělou samicí a nedospělou, většina volila tu dospělou, přestože kopulace končila smrtí nápadníka.

Co může takový černý vdovák při podobné volbě zvažovat? Vědomě samozřejmě nic, avšak kopulace s nedospělou samicí má několik potenciálních nevýhod. Například se může stát, že „lolitka“ při posledním svlékání zahyne, a žádné potomstvo se tudíž konat nebude – to dospělé samici nehrozí. Také kopulace s nedospělou samicí nemusí být příliš efektivní – možná její spermatéky nejsou dostatečně velké, možná bez pověstného sebevražedného salta nedokáží samci sperma příliš efektivně předávat. Dále je známo, že samcovo obětování snižuje pravděpodobnost, že se samice spáří s dalším samcem, který bude otcem většiny potomstva. Co se zisku týče, najít samici je docela fuška, údajně až 80 % samců hyne dříve, než vůbec nějakou samici najde; šance, že se spáří podruhé, je proto dosti malá. V této rovnici tudíž preferenční páření s „lolitkami“ vypadá jako poměrně nezajímavá strategie. Pokud však samec v experimentu měl volit mezi kopulací s nedospělou samicí a žádnou kopulací, „lolitka“ prakticky vždy vyhrála.

V experimentech bylo páření s nedospělými samicemi jiné než s dospělými. Zatímco při nalezení dospělé samice samec odstraní část její pavučiny a přidá vlastní vlákna (zřejmě aby snížil atraktivitu této sítě pro další nápadníky), toto chování se při nalezení „lolitky“ vyskytovalo velmi vzácně. Také vlastní kopulace byla dosti krátká, jako by samec šetřil síly či spermie na další příležitost. Zdá se tudíž, že páření s nedospělými samicemi je nouzová strategie, ke které se samci uchylují hlavně tehdy, když je malá šance najít dospělou receptivní samici. Pedofilie se tudíž u snovaček vyskytuje hlavně tehdy, když je vhodných samic nedostatek. Pozoruhodné je, že u lidí to funguje spíše naopak, sexuální delikty jsou obvyklejší tehdy, když jsou ženy v nadbytku (Vesmír 96, 133, 2017/3).

Sentenská L. et al.: Animal Behaviour, 2020, DOI: 10.1016/j.anbehav.2019.11.021

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Ivan H. Tuf

Doc. RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D., (*1974) vystudoval zoologii, ekologii a psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na katedře ekologie a životního prostředí PřF UP se zabývá převážně studiem půdní fauny.
Tuf Ivan H.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...