i

Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Jak jsem potkal Vesmír

 |  12. 7. 2021
 |  Vesmír 100, 426, 2021/7

Lásku k přírodě mi vštípil můj dědeček Jindřich, hostinský a obchodník v mé rodné vísce na Poličsku. Rozhodující pro moje životní směřování však bylo setkání s panem učitelem Jarmilem Feltlem na červené základní škole v Poličce (dnes už opět Masarykova škola), který mě tehdy v 8. třídě získal nejen pro chemii, ale přímo pro biochemii.

Pan učitel mi imponoval ve všech ohledech a záhy jsem si všiml, že přestávkový dohled na děti v hlučných chodbách školy si zpříjemňuje čtením Vesmíru. To mě inspirovalo a Vesmír jsem si začal kupovat v novinovém stánku u nádraží za 3 Kčs. Bylo jaro 1971 a hned druhé číslo, které jsem si koupil, bylo květnové jubilejní s barevnou titulní stránkou, vydané u příležitosti stého výročí založení časopisu (na obr.).

Vybavuji si, jak jsem se snažil soustředěným čtením porozumět pro čtrnáctiletého kluka dosti náročným textům, jako třeba těm elektrochemickým z pera prof. Koryty, většinou s malým úspěchem, ale neodradilo mě to, naopak. Záhy jsem se stal předplatitelem Vesmíru a zůstal mu věrným dodnes. Čtením Vesmíru jsem získal slušný přehled jak o československé vědě a vědeckých pracovištích, tak o mezinárodní a světové vědě, zdaleka nejenom o té z bývalého sovětského bloku. Při pohledu do minulosti oceňuji právě snahu Vesmíru přibližovat vymoženosti moderní vědy i za železnou oponou.

Časopisu přeji, aby byl i nadále zajímavým zdrojem informací ze světa vědy a výzkumu pro učitele základních i středních škol a pro všechny příznivce přírodních věd, jakož i inspirací a motivací pro zvídavé žáky a studenty upsat se přírodním a technickým vědám na celý život.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: 150 let Vesmíru
RUBRIKA: Vesmír a já

O autorovi

Libor Grubhoffer

Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., dr. h. c., (*1957) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Je ředitelem Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Zabývá se biochemií a molekulární biologií vektorů a jimi přenášených patogenů. Člen Učené společnosti ČR.
Grubhoffer Libor

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...