Mizející chemická diverzita
| 31. 5. 2021Pokud se budete dívat na rostlinnou říši pohledem botanika, budete žasnout nad rozmanitostí čeledí a druhů, případně různorodostí ve strukturách rostlinného těla a barvách květů. Napadlo vás, jak by rozmanitost této říše vypadala, pokud by se na ni díval chemik?
Rostlinné druhy během evoluce vytvořily ohromné množství chemických látek, které jsou důsledkem jejich přizpůsobení podmínkám, v nichž žijí. Tato fytochemická diverzita by tedy měla odrážet specifické podmínky místa, na kterém druhy cévnatých rostlin rostou. Právě takový byl předpoklad studie, která se zabývala 416 druhy na území Švýcarska.
Ukázalo se, že na chemickou rozmanitost má vliv nejen samotná evoluční cesta (fylogeneze), ale také topografie terénu, půdní poměry a klimatické podmínky. Například rostliny z nižších nadmořských výšek a na alkaličtějších půdách mají větší fytochemickou rozmanitost. Naopak rostliny z nejvyšších horských poloh byly svým složením unikátní (endemické). Díky tomu už víme, co staří kořenáři při svých cestách do hor jen tušili. Rostliny z alpinského stupně se historicky staly významným zdrojem důležitých látek pro výrobu řady léků.
Právě to bychom měli mít na paměti, protože nejen vysokohorská společenstva a jejich druhy jsou zranitelné a silně ovlivněné klimatickými změnami. Kam se ubírá vývoj jejich chemické diverzity, nevíme. S určitostí ale víme, že s jejich zánikem současně zmizí zajímavé fotochemikálie, které by nám mohly být k užitku.
Defossez E.: PNAS, 2021, DOI: 10.1073/pnas.2013344118
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [573,11 kB]