Astrocyty a koktavost
| 5. 4. 2021Astrocyty jsou pomocné buňky hvězdicovitého tvaru (astrum = hvězda), které jsou významné především pro zásobování neuronů všemi potřebnými látkami od glukózy až po vodu. Také se zásadním způsobem podílejí na opravných pochodech, a jak se nyní ukazuje, mohou s farmakologickým přispěním pomoci ovlivnit koktavost.
Koktavost projevující se od dětství je spojena s nadbytkem neurotransmiteru dopaminu ve striatu. Striatum je oblast mozku hluboko zanořené šedé hmoty a jeho hlavní význam je v regulaci volních pohybů. Neuroleptikum nazvané risperidon snižuje množství dopaminu v mozku a je využíváno při léčbě poruch způsobených (mimo jiné také) nadbytkem dopaminu. Vědci z Riverside University v Kalifornii a amerického Národního ústavu zdraví zjistili, že podání risperidonu vede ke zvýšené aktivitě astrocytů ve striatu, a tím se snižují koncentrace dopaminu a zlepšuje verbální projev postižených osob.
Risperidon aktivuje astrocyty, které poté uvolní signální molekulu ovlivňující neurony ve striatu blokováním jejich dopaminových receptorů. Není ale známý přesný mechanismus, jak astrocyty aktivuje. V budoucnu by badatelé chtěli signální molekulu najít a lépe porozumět přesné roli, kterou astrocyty hrají v koktání. To by mohlo pomoci navrhnout léky zaměřené na astrocyty.
Maguire G. A. et al., Frontiers in Neuroscience, DOI: 10.3389/fnins.2021.598949
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [455,11 kB]