i
Zelenina z 3D tiskárny
| 1. 3. 2021 | Vesmír 100, 145, 2021/3
Mnozí staří lidé a pacienti s nemocemi ústní dutiny a hltanu trpí dysfagií – poruchou polykání. Potravu přijímají v podobě kaší a pyré, jejichž nepříliš lákavá konzistence často vede k odmítání potravy a k podvýživě. Pomáhá úprava jídla pomocí silikonových formiček, experimentuje se i s 3D tiskem. V případě zeleniny však bylo dosud do „jedlých inkoustů“ třeba přidávat mnoho aditiv, především hydrokoloidů – na úkor chuti. Jako surovina sloužila lyofilizovaná zelenina se sníženou nutriční hodnotou. Nová metoda umožňuje tisknout snadno stravitelné porce z čerstvé zeleniny (mrkve, hrášku, čínského zelí) s množstvím hydrokoloidů nepřevyšujícím 2 % objemu.
Pant A. et al.: Food Hydrocolloids, 2021, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.106546
Ke stažení
článek ve formátu pdf [530,36 kB]
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost
Pavel Potužák | 1. 9. 2025
Kolísání produkce, zaměstnanosti a inflace provází tržní ekonomiky minimálně od konce průmyslové revoluce. Proč v některých obdobích hospodářství...
Globální eliminace poliovirů očkováním 
Vladimír Vondrejs | 1. 9. 2025
Je to už dávno (1960), co jsme u nás jako první na světě oslavili úplné odstranění poliovirů a rotariáni začali uvažovat o velké investici...
Do nitra Etny
Lukáš Krmíček | 1. 9. 2025
Etna neohrožuje jen zvědavé turisty či blízká lidská osídlení svými erupcemi. Může být nebezpečná i nestabilitou svých sopečných svahů.