i
Zelenina z 3D tiskárny
| 1. 3. 2021 | Vesmír 100, 145, 2021/3
Mnozí staří lidé a pacienti s nemocemi ústní dutiny a hltanu trpí dysfagií – poruchou polykání. Potravu přijímají v podobě kaší a pyré, jejichž nepříliš lákavá konzistence často vede k odmítání potravy a k podvýživě. Pomáhá úprava jídla pomocí silikonových formiček, experimentuje se i s 3D tiskem. V případě zeleniny však bylo dosud do „jedlých inkoustů“ třeba přidávat mnoho aditiv, především hydrokoloidů – na úkor chuti. Jako surovina sloužila lyofilizovaná zelenina se sníženou nutriční hodnotou. Nová metoda umožňuje tisknout snadno stravitelné porce z čerstvé zeleniny (mrkve, hrášku, čínského zelí) s množstvím hydrokoloidů nepřevyšujícím 2 % objemu.
Pant A. et al.: Food Hydrocolloids, 2021, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.106546
Ke stažení
článek ve formátu pdf [530,36 kB]
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.

Doporučujeme
Rostliny vyprávějí o lidech
Ondřej Vrtiška | 31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás 

Jan Černý | 31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci
Eduard Kejnovský | 31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...