i
Zelenina z 3D tiskárny
| 1. 3. 2021 | Vesmír 100, 145, 2021/3
Mnozí staří lidé a pacienti s nemocemi ústní dutiny a hltanu trpí dysfagií – poruchou polykání. Potravu přijímají v podobě kaší a pyré, jejichž nepříliš lákavá konzistence často vede k odmítání potravy a k podvýživě. Pomáhá úprava jídla pomocí silikonových formiček, experimentuje se i s 3D tiskem. V případě zeleniny však bylo dosud do „jedlých inkoustů“ třeba přidávat mnoho aditiv, především hydrokoloidů – na úkor chuti. Jako surovina sloužila lyofilizovaná zelenina se sníženou nutriční hodnotou. Nová metoda umožňuje tisknout snadno stravitelné porce z čerstvé zeleniny (mrkve, hrášku, čínského zelí) s množstvím hydrokoloidů nepřevyšujícím 2 % objemu.
Pant A. et al.: Food Hydrocolloids, 2021, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.106546
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [530,36 kB]
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Přírodovědec v ekosystému vědní politiky
Josef Tuček | 2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány
Peter Gál, Robert Zajíček | 2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes
Jana Doubravová, Jakub Klicpera | 2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...